Spectacol despre elevul-erou Mugur Călinescu, premiat la Iași. Evelina Andreescu: „A trebuit să transmit emoția unei mame a cărui fiu este anchetat zilnic de securitate”
Data actualizării:
Data publicării:
Un spectacol dedicat tânărului elev considerat erou în timpul comunismului, a fost premiat la Iași.

De curând, Trupa de teatru Drama Club, a Colegiului Național ”A.T. Laurian” Botoșani, a participat în perioada 24-26 iunie la Festivalul Național de Teatru de Păpuși și Pantomimă de la Palatul Copiilor din Iași.

Elevii artiști s-au înscris în festival cu spectacolul "Frecvența liberă", despre elevul erou Mugur Călinescu, o adaptare după ”Tipografic Majuscul”, de Geanina Cărbunariu.

Spectacolul trupei de teatru Drama Club a obținut Premiul I.

De asemenea, s-au remarcat și tinerii actori, juriul acordând și două premii de excelență. Este vorba despre elevul Ionuț Crețu, care a primit premiul de excelență pentru rolul principal Mugur Călinescu, și eleva Andreescu Evelina, pentru rolul secundar Uncescu Rodica.

„Am pierdut semnalul,domnule! Raportezsemnal pierdut! Pierdut ca suspectul nostru...

Raportez un necunoscut ce încalcă cu nerușinarelegile partitudului comunist român.

Cine poate lupta de unul singur impotriva unui stat?

Un spectacol ce recompune destinul României în oată absurditatea sa,în ipostazele unui individîndrăzneț care caută răspunsuri la întrebări interzise în acele timpuri,descoperind un mozaic al sensibilității şi al emoției firești”, este descrisă ideea spectacolului.

„A fost un rol care m-a pus foarte mult în dificultate pentru că eu nu am trăit în acea perioadă și pe lângă asta a trebuit să transmit emoția unei mame a cărui fiu este anchetat zilnic de securitate.

Deși a fost o provocare enormă, faptul că textul este real și știam ca discuțiile pe care ea le-a purtat cu fiul ei au fost chiar acestea, m-au făcut sa simt mult mai puternic emoțiile și sa reușesc la rândul meu sa le transmit publicului.

Bineînțeles o foarte mare parte din merite ii aparțin coordonatoarei noastre Ella Nistor care a lucrat cu mine fiecare replica și emoție”, a declarat pentru PărințișiPitici Evelina Andreescu.

Lozinci anticomuniste scrise pe ziduri  

Născut în Botoşani la 28 mai 1965, Mugur Călinescu a încercat să se împotrivească dictaturii ceauşiste scriind lozinci anticomuniste pe zidurile unor clădiri şi pe panourile care împrejmuiau anumite construcţii.

Era elev în clasa a XI-a, dar din 12 septembrie 1981 şi până în noaptea de 17/18 octombrie 1981, el a fost autorul a 24 de acţiuni anticomuniste.

A fost în cele din urmă găsit de oamenii Securităţii. Mărturiile apropiaţilor au arătat că, în timpul cercetărilor, tânărul era chemat zilnic la Securitate, încuiat într-un birou cu nişte lămpi şi obligat să bea o cană de cafea, deşi el nu obişnuia să servească aşa ceva.

După circa doi ani, el a fost diagnosticat cu leucemie şi a decedat la 13 februarie 1985, când nu împlinise încă 20 de ani.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Greșeli pe care aproape toți părinții le fac la primul copil

Ca părinte la prima experiență, există întotdeauna...

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Botezul Domnului este cunoscut în popor sub numele de Bobotează. Botezul...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel