Statistică îngrijorătoare! Patru din cinci copii din mediul rural nu au activități sportive în afara orelor de educație fizică
Data publicării:
Datele unui studiu realizat de cei de la World Vision scot la iveală detalii îngrijorătoare.

Sportul „este o iluzie” pentru copiii din mediul rural, potrivit organizației World Vision România, care prezintă, joi, rezultatele unui sondaj în rândul părinților și profesorilor de educație fizică și sport de la sate.

Potrivit acestuia, 81% dintre copiii reprezentați de participanții la sondaj nu participă la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport.

Organizația nu precizează date privind reprezentativitatea studiului.

Potrivit datelor colectate, la nivelul participanților la sondaj și copiilor reprezentați de aceștia:

2 din 5 părinți respondenți (41%) declară că nu pot susține financiar copiii în activități sportive organizate/profesioniste;Mai bine de un sfert dintre părinți (28%) nu știu unde și cum să-și îndrume copiii atunci când vine vorba de alegerea unui sport organizat/profesionist;Peste jumătte dintre profesorii participanți la sondaj (56%) mentionează lipsa unui spațiu de antrenament dedicat ca principal element de infrastructură important, dar inexistent;6 din 10 profesori declară că în școlile în care predau există copii care au înclinații sportive.

Potrivit organizației, „provocarea financiară reflectă dificultățile întâmpinate de familiile din mediul rural în acoperirea costurilor asociate cu practicarea unui sport de performanță”. Iar „„pe lângă problemele de natură financiară și de infrastructură, există și o nevoie de educare, pentru a putea lua decizii informate privind oportunitățile sportive în care copiii ar putea fi implicați”.

World Vision spune, în comunicatul emis joi, că „este imperativ să se investească în dezvoltarea infrastructurii sportive și în tranformarea sportului în prioritate de investiție”. Totodată, potrivit organizației, este nevoie de campanii de informare și educare a comunităților rurale cu privire la importanța activităților sportive, dar și de formarea unor resurse umane specializate pentru acestea.

Aproape jumătate dintre adolescenţii de la sate nu au fost niciodată în tabără la munte

O altă statistică a celor de la World Vision arăta că aproape jumătate dintre adolescenţii de la sate nu au fost niciodată în tabără la munte.

Datele mai arată, de asemenea, că mulţi dintre copiii din mediul rural nu au ieşit niciodată din satul lor, afirmă că se simt singuri vara, iar de multe ori preocuparea lor este îngrijirea gospodăriei, potrivit AGERPRES.

Un sfert dintre respondenţi au spus că se simt singuri sau se plictisesc în vacanţa de vară.

Dintre adolescenţii care au fost totuşi într-o tabără de vară, 64% afirmă că au mers în cele organizate prin intermediul Fundaţiei World Vision România, iar 23% au mers în tabără cu şcoala.

În acest context, World Vision lansează campania de strângere de fonduri "Muntele te surprinde. La fel şi viaţa de după liceu", prin care intenţionează să ducă 1.000 de adolescenţi din mediul rural în tabere şi drumeţii pe munte.

Oricine vrea să dăruiască experienţa unei tabere la munte unui adolescent din mediul rural o poate face online, pe https://bit.ly/3rDuluI sau prin SMS la 8864, cu textul SPERANŢA (4 euro/ lună).

Taberele de vară sunt organizate în cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a" adresat liceenilor, care a fost implementat încă din 2008 ca răspuns la nevoia adolescenţilor din mediul rural de a-şi continua studiile la liceu. Unul dintre beneficiile oferite elevilor din cadrul programului este posibilitatea de a participa la o tabără de vară anuală, desfăşurată într-o locaţie montană, în perioada iulie - septembrie. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel