Strigătul unui psihiatru: „Trebuie să ne salvăm copiii!”
Data publicării:
Timp de trei luni, un grup format din zece experți, inclusiv medici, epidemiologi, psihologi, profesori de drept și reprezentanți ai profesorilor, au colaborat pentru a studia utilizarea adecvată a ecranelor în sprijinul părinților. 

Raportul lor, prezentat marți, 30 aprilie 2024, propune în special interzicerea utilizării ecranelor pentru cei mai mici și restricționarea accesului adolescenților.

Co-președintele acestei comisii, psihiatrul Amine Benyamina, a acordat un interviu pentru Le Parisien, avertizând cu privire la pericolele hiperconexiunii la copii și impactul asupra sănătății și viitorului lor.

El a explicat metoda de lucru a comisiei: „Am efectuat peste 300 de interviuri, jumătate dintre acestea fiind cu tineri, iar cealaltă jumătate cu experți”, a declarat el, subliniind că a sa comisie „a explorat literatura științifică pentru a ajunge la concluzii solide și sigure”.

Amine Benyamina s-a declarat mândru că Franța este prima țară care a instituit o astfel de comisie.

„Suntem în pericol”

„Viitorul nostru, societatea și chiar civilizația noastră sunt în pericol”, ajunge el la esența problemei și subliniază gravitatea tot mai crescută a utilizării excesive a ecranelor:

„Trebuie să protejăm copiii noștri! Viitorul nostru, societatea și chiar civilizația noastră sunt în pericol”, afirmă el. „Nu le cerem părinților să oprească totul, ci să încetinească ritmul!” (...) Prin urmare, concluziile noastre sunt clare: niciun ecran înainte de vârsta de 3 ani. Pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani, este recomandată o limitare strictă la videoclipuri educative, sub supravegherea părinților. Telefonul mobil nu ar trebui folosit până la vârsta de 11 ani, iar accesul la internet ar trebui să fie permis începând cu vârsta de 13 ani. În cele din urmă, este mai bine să aștepți până când copilul devine major pentru a se înregistra pe rețelele de socializare”, explică el.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Regulile școlare „necesită o revizuire”

Potrivit lui, regulile școlare „necesită o revizuire”.

De asemenea, Le Parisien îl întreabă pe specialist despre rolul pe care îl poate juca școala, care utilizează tot mai des internetul ca sursă de cunoștințe:

„(...) Sugerăm ca Ministerul Educației să stabilească linii directoare pentru o utilizare rațională a ecranelor. Ar trebui să se evite grupurile de mesaje, discuțiile necontrolate pe WhatsApp și sarcinile trimise în orele târzii ale serii. Regulile trebuie reevaluate. De asemenea, profesorii ar trebui să fie instruiți în acest sens. Este necesar să promovăm o cultură a prevenirii. Acest lucru ar trebui să se extindă și la medici, care pot fi insuficient informați. Ar trebui să ia în considerare să discute cu părinții despre timpul petrecut de copiii lor în fața ecranelor. De ce să nu includă acest aspect și în fișa de sănătate?”, concluzionează el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel