STUDIU: „Căsătoria cu o persoană mai tânără prelungește viața bărbaților. Dar o scurtează pe cea a femeilor”
Data actualizării:
Data publicării:
Nu există nicio îndoială că persoana pe care o alegem ca partener are o mare influență asupra vieții noastre. 

La urma urmei, este persoana cu care vom împărtăși viața, precum și interesele și preferințele.

Însă partenerul nostru nu poate influența doar stilul de viață pe care îl avem: ar putea afecta și longevitatea noastră.

Așa arată un studiu care a analizat cum influențează diferența de vârstă dintre parteneri.

Așa arată o cercetare realizată în Danemarca, al cărei scop a fost să analizeze cum afectează diferența de vârstă dintre parteneri longevitatea fiecărei persoane.

Pentru a face acest lucru, s-au urmărit timp de 15 ani 1.845.956 de persoane căsătorite, 958.997 bărbați și 886.959 femei, cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, folosind modele de regresie.

Citește și Daniela Gavankar, despre greșelile părinților la divorț: „E o foarte mare eroare! Să clarificăm asta: divorțează soțul de soție, NU părintele de copil!” / VIDEO

O soție mai tânără prelungește viața bărbaților

Sursa foto: freepik.com@freepik

Conform rezultatelor, a avea o soție mai tânără ar putea prelungi viața bărbaților, iar riscul de mortalitate al bărbaților scade pe măsură ce diferența de vârstă față de soția lor crește: cu cât soția este mai tânără comparativ cu soțul, cu atât mortalitatea bărbatului este mai mică.

În schimb, femeile au un risc mai mare de mortalitate atunci când sunt mai în vârstă decât soții lor.

Dar în această situație nu sunt doar ele afectate: cu cât soția este mai în vârstă comparativ cu soțul, cu atât este mai mare și mortalitatea bărbatului.

Vorbind în mod specific despre mortalitatea feminină, studiul a descoperit că cel mai mic risc de mortalitate se regăsește la femeile care au aproximativ aceeași vârstă ca și soții lor, deoarece, deși bărbații s-ar putea bucura de beneficiile unei soții mai tinere, s-a constatat că mortalitatea feminină este și mai mare dacă soția este mai tânără decât soțul.

Teoriile emise de autorii studiului

 

FOTO: freepik.com@lashkhidzetim

Autorii au câteva teorii care ar putea explica de ce aceste diferențe de vârstă afectează în mod diferit longevitatea bărbaților și femeilor.

În primul rând, avem sănătatea: persoanele mai sănătoase au șanse mai mari de a atrage parteneri mai tineri, astfel că trăirea mai mult timp ar fi mai mult legată de propria sănătate decât de vârsta partenerului, deși a avea o persoană mai tânără alături ar putea fi, de asemenea, benefic în termeni de sprijin pentru îngrijirea sănătății.

Vezi și Motive pentru care părinții rămân împreună, chiar dacă nu mai sunt îndrăgostiți

Totuși, și cum am văzut în rezultatele studiului, acest lucru se întâmplă doar în cazul bărbaților.

Cercetătorii consideră că acest fenomen poate fi cauzat de faptul că femeile au mult mai puține șanse sau dorințe de a se căsători cu cineva mai tânăr și că chiar și femeile excepțional de sănătoase sunt mai puțin interesate decât bărbații de a atrage un partener mai tânăr.

Pe de altă parte, cercetătorii iau în considerare influența sprijinului social.

Femeile au, de obicei, mai multe contacte sociale decât bărbații, astfel că tind să depindă mai puțin de sprijinul social al unui partener mai tânăr decât bărbații, ceea ce sugerează că a avea un soț mai tânăr ar fi mai puțin benefic pentru supraviețuirea femeilor decât pentru cea a bărbaților.

De aceea, deși studiul a oferit câteva rezultate interesante, autorii subliniază că sunt necesare mai multe cercetări, deoarece există mai multe date de luat în considerare care ar putea explica mai clar de ce există această diferență de mortalitate între sexe.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Călătoria spre tine: Cărți care te vor ajuta să te regăsești

Viața poate fi un haos total uneori, și parcă totul se...

„Noapte de vis” – Cel mai frumos colind de Crăciun

Colindele, acele cântece specifice Crăciunului, aduc...

Ce înseamnă să dormi cu picioarele descoperite

La ora de culcare, fiecare persoană are preferințele...



Cele mai noi articole

Sunt terapeut - iată cinci semne că ești un părinte bun

Un terapeut a prezentat ceea ce a explicat ca fiind...


Top citite
Un expert în traumele copilăriei „imploră” părinții să nu mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!” / FOTO: freepik.com @julliafedorova

Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!” / FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!”

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!” / FOTO: freepik.com @standret

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!”

Părinții care cresc copii „performanți” îi pot condamna, fără intenție, la eșec. Dr. Shefali atrage atenția: Se vor „destrăma” la vârsta de 20 de ani! / FOTO: freepik.com @Ambreen

Părinții care cresc copii „performanți” îi pot condamna, fără intenție, la eșec. Dr. Shefali atrage atenția: Se vor „destrăma” la vârsta de 20 de ani!

pixel