Studiul care demonstrează de ce NU ar trebui să-ți ajuti copilul cu temele pentru acasă. Specialiștii spun cum să-l susții pe elev cu adevărat
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Potrivit unui studiu american, a-ți ajuta copilul cu temele pentru ziua următoare nu are niciun impact asupra succesului său școlar. 

Studiul, publicat în The Journal of Research in Childhood Education, arată că ajutorul acordat copilului pentru temele de acasă nu îi crește șansele de succes la școală.

Totuși, a nu-ți ajuta copilul nu înseamnă că trebuie să ignori temele. Este important să verifici dacă au fost făcute și, dacă este necesar, să-l îndrumi pentru a corecta eventualele greșeli. 

Pentru a înțelege mai bine cum să-l susții cu adevărat, jurnaliștii de la Ouest France au cerut sfaturi de la trei specialiști: Claire Leconte, profesor de psihologie educațională, Juliette Fournié, profesoară de școală primară, și Stéphane Clerget, medic psihiatru pediatru.

Iată ce recomandă aceștia!

CITEȘTE ȘI Teodora Mețiu, despre „zidurile” între care părinții își cresc copiii: „Nu cred că există ceva mai periculos! De ce insistăm noi să-i băgăm în așa ceva?” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Împuternicește-ți copilul

A-ți ajuta copilul cu temele sau chiar a le face pentru el nu este o formă de ajutor real! La școală, profesorul îl învață pe elev să fie independent, iar această învățare a autonomiei trebuie să continue și acasă, din mai multe motive:

Cu cât un copil este mai independent, cu atât învață mai rapid și devine un participant activ în propriul său proces de învățare.

Când un părinte, dorind să ajute, îi explică lucrurile într-un mod diferit față de cel folosit de profesor în clasă, există riscul ca acest lucru să-l bage și mai tare în confuzie, în loc să-l ajute.

Nu-l stresa

Mulți părinți își ajută copilul la teme pentru că doresc ca acesta să se descurce bine la școală, ceea ce este absolut normal.

Totuși, acest lucru poate provoca stres copilului, care simte anxietatea părinților săi. Presiunea pe care părinții o exercită asupra educației copilului poate împiedica micuțul să ceară ajutorul profesorului pentru a înțelege mai bine ce nu a reușit să apuce.

Totuși, acest pas este esențial pentru progresul său.

Arată-i că ai încredere în el

A nu-ți ajuta copilul cu temele nu înseamnă că trebuie să te comporți ca și cum nimic nu s-ar întâmpla la școală!

Dimpotrivă, este important să te interesezi de munca lui punându-i întrebări despre ce a învățat, dar lăsându-l să își gestioneze singur programul.

Copilul va fi mândru să îți arate săptămânal progresele sale și va ști că părinții lui au încredere în el.

Și, nu uita, în viață există mult mai mult decât școala! Pentru a se dezvolta armonios, un copil trebuie să aibă și activități de relaxare.

Un echilibru sănătos între activitățile intelectuale și cele fizice este esențial. Și nimic nu îi împiedică pe părinți să participe la activități sportive în familie!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel