Subiecte pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor
Data publicării:
Ceea ce spunem în fața copiilor noștri are un impact mult mai profund decât am putea imagina. Unele subiecte ar trebui să rămână între adulți. 

Copiii noștri sunt ca niște bureți, absorbind nu doar ceea ce le spunem direct, ci și ceea ce aud în fundal.

În contextul familial, anumite subiecte, chiar și cele aparent inofensive pentru adulți, pot afecta viziunea asupra lumii a copiilor și pot influența dezvoltarea lor psihologică. Așadar, ce conversații ar trebui evitate în fața lor pentru binele lor?

Citește și Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Comentariile despre corp

Sursa foto: freepik.com@freepik

A critica propriul corp sau corpul altora, chiar și cu umor, poate lăsa urme adânci asupra copiilor.

Potrivit terapeutului familial Brianne Billups Hughes, intervievată de HuffPost, a auzi adulții vorbind negativ despre aparența lor poate determina copiii să adopte standarde nerealiste și să dezvolte o stimă de sine scăzută.

Vezi și Harvard Kennedy School: FORMULA pentru a crește COPII DE SUCCES. În componență, OPT ROLULRI pe care părinții trebuie să le parcurgă

Chiar și remarcile aparent inofensive sau pozitive despre un corp sau un anumit tip de greutate pot întări, în subconștientul copilului, o preocupare excesivă pentru aspectul fizic.

Criticile la adresa celuilalt părinte

Sursa foto: freepik.com@ufabizphoto

În familiile separate sau recompozite, este tentant să te plângi de celălalt părinte, dar acest lucru poate crea confuzie și insecuritate în mintea copilului.

Potrivit psihologului Laura Markham, a critica un părinte în fața copilului poate să-l forțeze pe acesta să aleagă o parte și să dezvolte un sentiment de vinovăție.

De asemenea, copilul poate ajunge să aibă o imagine negativă despre părintele criticat, ceea ce poate slăbi relația dintre ei.

Comparațiile între frați și surori

 

Sursa foto: freepik.com@yanalya

Evitați să vă comparați copiii între ei. O frază simplă, cum ar fi „De ce nu ești la fel de cuminte ca sora ta?” poate crea rivalitate între copii, încurajându-i să se definească în opoziție unii față de alții.

Potrivit lui Markham, chiar și comparațiile pozitive pot fi dăunătoare, împingând copilul să își păstreze locul privilegiat și să-l perceapă pe celălalt într-o lumină negativă.

Discuțiile financiare stresante

Sursa foto: freepik.com@frimages

Copiii nu au capacitatea cognitivă de a înțelege complexitatea finanțelor familiale.

Prin urmare, remarcile legate de dificultăți financiare le pot oferi o viziune exagerată asupra situației și îi pot stresa inutil.

Ann-Louise Lockhart, psiholog pediatru, recomandă explicarea într-un mod simplu și calm că familia trebuie să fie atentă la cheltuieli, fără a intra în detalii stresante.

Banalisarea alcoolului sau a drogurilor

Vorbind despre alcool sau droguri într-un mod relaxat, chiar amuzant, se poate transmite o imagine greșită a acestor substanțe copiilor.

Dacă le aud glorificate în discuții ușoare sau pline de umor, acest lucru poate crea o percepție pozitivă asupra lor și poate stârni o curiozitate prematură.

Așa cum subliniază Hughes, este esențial să adoptăm o atitudine responsabilă față de aceste subiecte, pentru a nu influența comportamentele viitoare ale copiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...



Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel