Sunt parfumurile responsabile de pubertatea precoce la copii? Ce arată studiile
Data publicării:
Un studiu american arată o posibilă legătură între anumite note olfactive folosite în parfumuri și apariția pubertății precoce. 

Care parfum este perturbator endocrin?

Cercetătorii de la National Institutes of Health și North Western University au descoperit că mirosul de mosc poate perturba sistemul endocrin și crește riscul de pubertate precoce.

Aceasta este atunci când primele semne ale pubertății apar înainte de vârsta de 8 ani la fete și de 9 ani la băieți.

Citește și Semnele care arată că ești un părinte supraprotector

Ce este mosc?

Moscul este o substanță produsă în mod natural de glandele anumitor animale, cum ar fi căprioarele și castorii. Este, de asemenea, produsă sintetic.


Ce parfumuri conțin mosc?

Multe parfumuri conțin mosc. Acestea sunt parfumuri destinate adulților, nu copiilor... Dar ce copil nu a „furat” la un moment dat un parfum de la unul dintre părinții săi... Mușchiul se găsește și în unele ape pentru copii.

Sunt produsele cosmetice responsabile de pubertatea precoce la fete?

Sursa foto: freepik.com@master1305

Conform unui studiu american, fetițele expuse înainte de naștere și în timpul copilăriei la substanțe chimice care se găsesc în mod obișnuit în pasta de dinți, machiaj și săpun pot ajunge la pubertate mai devreme decât cele care folosesc produse naturale. De vină sunt perturbatorii endocrini găsiți în aceste produse., potrivit OuestFrance.

Periculozitatea lor nu mai trebuie dovedită, însă cosmeticele chimice continuă să ne surprindă. Cercetătorii de la Universitatea California din Berkeley tocmai au publicat pe site-ul Human Reproduction rezultatele unui studiu major desfășurat pe parcursul mai multor ani.

Ei au urmărit 338 de copii de dinainte de naștere până la adolescență. Toți proveneau din medii sociale defavorizate.

Cercetătorii au testat urina mamelor în timpul sarcinii și le-au chestionat cu privire la expunerea lor la substanțe chimice.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Apoi au testat urina copiilor la vârsta de 9 ani, înainte de a-i examina la fiecare nouă luni între vârstele de 9 și 13 ani pentru a detecta semne de dezvoltare pubertară.

Multe substanțe chimice au fost deja legate de pubertatea precoce în studiile pe animale, inclusiv ftalații, adesea găsiți în produse parfumate, cum ar fi parfumurile, săpunurile și șampoanele; parabenii, utilizați ca conservanți în produsele cosmetice; și fenolii, inclusiv triclosanul, găsit în anumite paste de dinți și produse cosmetice, subliniază cercetătorii.

Dar, până acum, puține studii au explorat această legătură la om. Iar rezultatele sunt edificatoare.

Expunere ridicată la substanțe chimice

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Peste 90% din probele de urină ale copiilor conțineau concentrații ale tuturor substanțelor chimice susceptibile de a modifica hormonii, cu excepția triclosanului, care a fost găsit în 73% din probele de urină ale femeilor însărcinate și în 69% din cele ale copiilor lor.

Iar impactul lor este puternic. Pentru fiecare dublare a concentrației de ftalați în urina mamelor atunci când erau însărcinate, fiicele lor aveau păr pubian în medie cu 1,3 luni mai devreme.

Și pentru fiecare dublare a concentrațiilor de triclosan din urina mamelor, fiicele au început să aibă menstruație cu o lună mai devreme. Jumătate dintre fetele din studiu au început să aibă păr pubian la vârsta de 9,2 ani și au avut primele menstruații la 10,3 ani.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, o dezvoltare mai timpurie a sânilor, a părului pubian și apariția timpurie a primei perioade menstruale atunci când parabenii erau prezenți în urina copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Studenții care nu stau în cămin vor primi bani pentru chirie

Ministerul Educației a lansat în consultare publică...


Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

pixel