Țara care are nevoie urgentă de 80.000 de angajați. „Nu mai vine nimeni la muncă”
Data publicării:
Grecia este din nou în topul destinațiilor preferate de turiști. Plajele sale spectaculoase, insulele pitorești și ospitalitatea cunoscută atrag milioane de vizitatori anual.

 Cu toate acestea, în spatele acestei „vitrine” turistice care generează miliarde de euro, se ascunde o realitate dură pentru muncitorii din sector.

Turismul reprezintă un pilon central al economiei Greciei, contribuind cu peste 25% din PIB. Anul trecut, țara a înregistrat un număr record de turiști, iar prognozele pentru vara 2025 sunt și mai optimiste.

 

 

Sursa foto: Freepik.com@wirestock

Citește și Stilul de parenting „commando” revine în tendințe printre părinți. Eficient sau periculos? Psihologii explică efectele asupra copiilor

Hotelurile sunt deja rezervate, croazierele revin în forță, iar restaurantele se pregătesc pentru o vară aglomerată.

Însă cei care susțin această industrie – chelnerii, cameristele, recepționerii, bucătarii – muncesc adesea în condiții precare. Salariile rămân la un nivel minim, iar orele de muncă sunt adesea peste limita legală, fără plata orelor suplimentare.

În multe cazuri, angajații sunt cazați în spații supraaglomerate, cu condiții insalubre.

 

Sursa foto: Freepik.com@vwalakte

Sindicatele din Grecia atrag atenția că această „relansare economică” are un cost social major. „Turismul explodează, dar muncitorii abia supraviețuiesc”, spun reprezentanții sindicatelor. Mulți tineri aleg să plece din țară în căutarea unor condiții mai bune în alte state europene, potrivit The Guardian.

Pe de altă parte, proprietarii de afaceri din turism se plâng că nu găsesc suficienți lucrători sezonieri. Dar tinerii greci nu mai sunt dispuși să accepte condiții de muncă incorecte pentru salarii mici, chiar dacă industria înregistrează profituri tot mai mari.

Această situație scoate în evidență o problemă des întâlnită în economiile bazate pe turism: succesul este adesea măsurat în cifre și în încasări, dar uită de oamenii care îl fac posibil.

Fără o redistribuire corectă a beneficiilor și o protecție reală a drepturilor muncitorilor, „boom-ul turistic” riscă să devină un balon de săpun pentru societatea greacă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

Iată cele mai populare prenume feminine din anii 2000

Anul 2000 a marcat începutul unui nou mileniu, iar o...


Top citite

„Bătaie de joc de sus până jos!” Reacțiile profesorilor după declarațiile ministrului Educației Daniel David despre copiii cu cerințe speciale: „Cui i-a păsat până acum?”

„A încheiat cariera de artist cu acest derapaj mizerabil.” Cazul Claudiu Bleonț, analizat de psihologul Radu Leca: „Imaginează-ți că ești un copil într-o cameră care se micșorează pe zi ce trece”

Cum să îți faci copilul să vorbească despre ce trăiește la școală: 20 de întrebări inteligente care înlocuiesc clasicul „cum a fost azi?” și chiar funcționează

O educatoare renumită pe TikTok dezvăluie cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe un copil înainte să înceapă grădinița: „Dacă nu știe asta, nu-l pot învăța nimic altceva!”

pixel