Tatăl lui David Popovici ne-a oferit o adevărată lecție de parenting: „Cred că asta este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții”
Data publicării:
Într-o discuție recentă, Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici, tânărul fenomen al înotului românesc, a dezvăluit secretul din spatele succesului fiului său.

Declarațiile lui Mihai Popovici sunt o adevărată lecție de parenting, un adevărat ghid pentru părinții care își doresc să își vadă copiii reușind, dar nu știu cum să gestioneze echilibrul dintre susținere și presiune.

„Dacă mă gândesc acum primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el”, a spus tatăl lui David Popovici într-un interviu pentru Asociația Presei Sportive din România.

Indiferent de rezultat, David era răsplătit cu prăjitura preferată după fiecare concurs. 

„I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face.

Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată”, a mai povestit Mihai Popovici.

Citește și David Popovici, declarații emoționante: „L-am făcut foarte fericit pe copilul din mine!”

Tatăl lui David Popovici: „Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea”

În contrast cu abordarea multor părinți, tatăl lui David Popovici nu l-a bombardat pe acesta cu întrebări despre rezultate sau performanță. Mihai Popovici a subliniat că mulți părinți aplică presiune fără să-și dea seama. 

„Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac.

Și vă dau câteva exemple. `Cum a fost astăzi antrenamentul?`, `Ce ai făcut, al câtelea ai fost?`, `Ce a făcut X?` `Ți-am spus să fii atent la Y` și așa mai departe. `Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit`. `Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!` Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune”, a mai spus Mihai Popovici.

Vezi și David Popovici a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris în proba de 200 metri liber

Mihai Popovici: „Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori”

Mesajul tatălui lui David Popovici este un apel la relaxare și la susținerea copiilor într-un mod echilibrat. 

„Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor.

I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune”, a mai punctat Mihai Popovici.

Abordarea tatălui lui David Popovici oferă o lecție valoroasă pentru toți părinții. Succesul unui copil nu depinde doar de talent și muncă, ci și de modul în care este susținut emoțional. Crearea unui mediu fără presiune, bazat pe încurajare și susținere necondiționată, poate fi cheia spre atingerea performanței de top, dar mai ales spre formarea unui adult echilibrat și fericit.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel