Taxă majorată pentru cei care susțin examenul de Bacalaureat a treia oară
Data publicării:
Candidații care susțin anul viitor proba de Bacalaureat pentru a treia oară la toate disciplinele vor achita o taxă de înscriere de 499 lei, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, semnalată de educatieprivata.ro. 

Taxa este cu 35 de lei mai mare decât cea stabilită pentru anul 2024, când doritorii au plătit 464 de lei. În ceea ce privește taxa de înscriere per probă, aceasta este stabilită de inspectoratele școlare județene.

„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin 2 ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat achită suma de 499 lei”, potrivt Ministerului Educației.

Anul trecut, taxa de înscriere pentru acest examen a fost de 464 de lei, potrivit sursei citate anterior. În anul 2023, candidații au achitat 435 de lei, iar în 2022, 367 de lei.

Candidații care susțin doar una sau două probe trebuie să știe că taxa aferentă înscrierii este stabilită de fiecare inspectorat școlar județean în parte, cu luarea în calcul a tuturor cheltuielilor necesare examinării.

Sursa foto: freepik.com@pressfoto

Citește și Profesorul Ovidiu Pânișoară, despre importanța formării didactice: „Tinerii profesori sunt aruncați în gura lupului” / VIDEO

În județul Dolj, taxa per probă este de 140 de lei. Pentru susținerea competențelor lingvistice și digitale, candidații care au mai susținut de 2 ori aceste probe vor achita:

25 de lei pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română (proba A);27 de lei pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C);27 de lei pentru proba de evaluare a competențelor digitale (proba D).

Anul trecut, taxa de înscriere pentru o singură probă era de 130 de lei. Pentru înscrierea la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, candidații au achitat 24 de lei pentru proba A și 25 de lei pentru probele C și D.

Vezi și Nu ai luat Bacalaureatul, dar vrei să te înscrii la facultate? Există o soluție!

Pentru cei care doresc să susțină pentru a treia oară examenele de certificare a calificării profesionale/de atestare a competențelor profesionale (absolvenții filierelor vocaționale și tehnologică), taxa de înscriere este de 152 de lei.

În anul 2024, taxa era de 141 de lei.

„În cazul celorlalte examene de certificare a calificării profesionale/de atestare a competențelor profesionale, taxele de examen se stabilesc, după caz, de Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București sau la nivelul centrului de examen, în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare”, se mai arătă în adresă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel