Tehnica simplă inspirată de zeița memoriei care vă accelerează creierul pentru a vă ajuta să vă amintiți mai bine
Data publicării:
Menținerea unui creier agil este esențială pentru memorie, iar acest lucru poate fi realizat prin exerciții fizice și mentale. Amintiți-vă că un creier activ și exersat frecvent poate contribui la reducerea declinului cognitiv și la prevenirea bolilor legate de memorie.

Dar, pe lângă exercițiile mentale pe care le cunoaștem deja, cum ar fi cititul, realizarea de puzzle-uri sau adunarea mentală în loc de utilizarea unui calculator, există o tehnică foarte simplă care, pe lângă faptul că ne ajută să memorăm lucruri, trezește creativitatea în creier.

Această tehnică, despre care se crede că își are originea în Grecia Antică și este legată de zeița greacă a memoriei, este încă la fel de relevantă și utilă ca acum mii de ani: regulile mnemotehnice.

Arta memoriei

Numele său poate părea complicat, dar există o poveste etimologică în spatele său. Este inspirat de Mnemosine sau Mnemosina, zeița greacă a memoriei, al cărei nume derivă din grecescul mnēmē, care înseamnă „amintire, memorie”. Mnemonic, pe de altă parte, provine din grecescul mnēmonikos, care înseamnă „legat de memorie”.

Astăzi, regulile mnemonice sunt considerate a fi baza artei memoriei, un grup recunoscut de principii și tehnici cel puțin de la mijlocul primului mileniu î.Hr., utilizate pentru a îmbunătăți capacitatea de memorare și pentru a ajuta la combinarea și „inventarea” ideilor.

În ciuda numelui lor neobișnuit, regulile mnemotehnice sunt simplu de aplicat și ne pot ajuta în multe situații cotidiene în care este necesar să ne amintim sau să memorăm, deoarece constau în asocierea sau conectarea anumitor concepte cu altele care ne sunt mai ușoare sau mai familiare.

Astfel, pe lângă memorarea a ceea ce dorim, ne punem creierul la treabă gândindu-ne la idei creative și diferite pentru a asocia două concepte care aparent nu au nimic de-a face unul cu celălalt. Iată trei dintre cele mai comune exemple.

Acronime și acrostihuri

Două dintre cele mai utilizate reguli mnemotehnice, în special în timpul studiului, sunt acronimele, care constau în formarea unui singur cuvânt cu inițialele altor cuvinte, și acrostihurile, în care se creează fraze cu inițialele sau părțile cuvintelor care trebuie memorate.

De exemplu, dacă dorim să memorăm metaloizii din tabelul periodic, putem crea un acronim cu cuvântul BASTAG: Bor, Arsenic, Siliciu, Telluriu, Antimoniu și Germaniu. În cazul acronimelor, creăm o frază obișnuită pentru a memora fazele mitozei: „Pro-me Ana, you will phone me” (Profază, metafază, anafază și telofază).

Palatul memoriei

O altă regulă mnemonică bine cunoscută este palatul memoriei, o strategie care presupune asocierea informațiilor cu o imagine și care a fost recomandată de Bill Gates. Concret, această tehnică constă în vizualizarea unei case cu multe camere, „plasând” în fiecare cameră lucruri care reprezintă ceea ce încercați să vă amintiți.

De exemplu: „O roșie în hol, o poșetă în sufragerie, o deghizare în pod” și așa mai departe. Această asociere spațiu-obiect este cea care vă va consolida memoria și, dacă lucrurile pe care încercați să vi le amintiți sunt absurde sau ridicole, cu atât mai bine, deoarece vă veți folosi de emoțiile dumneavoastră (ceea ce este benefic pentru memorie). De fapt, Bill Gates folosește exemple absurde, deoarece cu cât imaginea mentală este mai absurdă sau mai îndrăzneață, cu atât este mai greu de uitat.

Crearea și cântarea cântecelor

Știați că melodia ABC este un exemplu de reguli mnemotehnice? Prin învățarea acestei melodii, copiii memorează și învață alfabetul. Și noi putem face același lucru în alte momente când trebuie să memorăm ceva.

Fie adaptând și modificând versurile unui cântec pe care îl știm deja, fie dând o anumită intonație sau melodie unui lucru pe care dorim să îl reținem (de exemplu, recitând lista de cumpărături într-un cântec), ne putem ajuta să ne amintim mai ușor informația în viitor.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel