Cuvintele conflictuale care distrug încrederea copilului. Teodora Mețiu: „Tu, părinte, ești primul care dai bullying propriului copil” / VIDEO
„Toți ne iubim copiii, toți vrem binele pentru copilul nostru.
Acum, să ne uităm la câte greșeli facem în această poveste de iubire.
Pentru că «Mai binele este dușmanul binelui» spune o vorbă mare. Și din atâta iubire pe care o port pentru copilul meu și din atâta dorință de a fi copilul meu cu viața cea mai bună de pe pământ fac numai și numai greșeli”, a spus Teodora Mețiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @chainarongs
Una dintre cele mai mari greșeli pe care părinții le fac este aceea de a pune copilul doar la muncă, fără să-i ofere timp de relaxare.
„Prima greșeală pe care o fac este că-l pun doar la muncă. Îl învăț doar muncă. Nu-l învăț strop de distracție. Ba, sunt părinți care chiar taie distracția asta”, subliniază Teodora Mețiu.
Moderatoarea emisiunii, Loredana Iriciuc, a adăugat: „Trebuie să facă o oră de matematică în plus”, iar Teodora Mețiu a completat: „Exact, faci o oră de matematică în plus îți dau telefonul înapoi”.
Măsurile extreme, cum ar fi confiscarea telefonului, pot genera frustrare și pot rupe legătura de comunicare dintre părinți și copii.
„Părinții confiscă fericirea copilului. Oare tati ar vrea să-i confisc eu BMW-ul? Să-i iau BMW-ul și să-i spun că de mâine i-l dau doar 2-3h/zi”, întreabă Teodora Mețiu.
Experta compară telefonul copilului cu un obiect de mare valoare pentru un adult, pentru a ilustra cât de important este acest dispozitiv în viața micuților.
„Pentru că telefonul acela este tot universul copilului sau mare parte din univers, este măcar cât BMW-ul lui tati, este măcar cât portofelul lui tati.
Ia să-i confisc eu portofelul lui tati și mâine tati când iese pe stradă și vrea să mănânce, nu știu, o prăjitură, să nu aibă cu ce să și-o plătească pentru că i-am confiscat eu, copilul lui, portofelul”, mai spune Teodora Mețiu.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
„Eu nu spun să-i lăsăm nelimitat la telefoane, dar nici nu spun să le confiscăm! Confiscatul atrage enorm de multă frustrare.
Sunt toate aplicațiile alea în care îi dai 2-3h/zi. În timpul jocului stă copilașul, poc! se oprește. Și mama zice «i-am pus aplicație». E foarte fericită că e preocupată de starea de bine a copilului.
E ca și când tu te găsești la volan în BMW și deodată «stop!», te-ai găsit pe trotuar că cineva ți l-a luat.
Nu așa se face cu copilul!” atrage atenția Teodora Mețiu.
Potrivit Teodorei Mețiu, soluția nu este confiscarea, ci colaborarea.
„Cu copilul trebuie să ai o colaborare, un parteneriat permanent, în care și muncim și ne distrăm. Și dacă s-ar putea să muncim împreună și să ne distrăm împreună, asta ar fi, să zicem, cazul ideal, pe care nici măcar eu, ca părinte, nu reușesc să-l asum tot timpul sau uneori în anumite perioade ale timpului destul de puțin.
Deci, nu confiscăm. Nu le confiscăm distracția sau le oferim distracția după ce ne dau dublu de muncă.
În opinia mea, este o greșeală, pentru că asta creează o mare frustrare și asta îl face pe Eminescu de la tine de acasă să se stingă încet și să nu-ți mai arate niciodată pe lumea asta că el ar fi putut să fie un Eminescu”, conchide Teodora Mețiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...
Este o situație cu care se...
Copiii din România primesc, în...