Teoria celor 9 minute: Momentele în care copiii au cea mai mare nevoie de tine
Data publicării:
În fiecare zi, îți lași copilul la grădiniță, mergi la birou și te simți vinovat pentru că îți lași copilul singur. Poate ar trebui să cunoști tezoria unui psiholog american care a devenit virală pe TikTok.

În fiecare zi, îți lași copilul la grădiniță și mergi la birou. Dar în fiecare zi te simți vinovat, pentru că crezi că îl lipsești pe copilul tău de timp prețios pe care l-ați fi putut petrece împreună.

Vestea bună este că nu trebuie să fii cu el tot timpul, doar câteva minute pe zi sunt suficiente pentru a crește un copil fericit. Ai auzit vreodată de teoria celor 9 minute?

Teoria celor 9 minute

Această teorie a fost elaborată de un psiholog american de origine estonă, Jaak Panksepp. Potrivit studiilor sale, există trei momente specifice, a câte trei minute fiecare, în timpul zilei unui copil, în care prezența unui părinte este mai necesar. Mamele și tații ar trebui să se asigure că aceste momente sunt cât mai fericite pentru copiii lor.

Ce momente sunt acestea? Cele trei minute după ce copilul se trezește, cele trei minute după ce el sau ea vine acasă de la școală sau de la grădiniță și cele trei minute înainte de a merge la culcare. Cu cât aceste momente sunt mai dulci și mai fericite cu mama și tata, cu atât copilul se va simți mai fericit.

Puterea emoțiilor pozitive

„Sistemele emoționale pozitive”, a scris Panksepp într-unul dintre studiile sale, „capturează spațiile cognitive, determinându-le să se extindă, să se cultive și să se dezvolte. Ca principiu general, cu cât sfera de influență a emoțiilor pozitive este mai largă, cu atât copilul este mai probabil să devină un membru productiv și fericit al societății.”

2. Fotografie... (pexels-elly-fairytale-3807363_35750400.jpg)

Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

Așadar, încetează să te simți vinovat și să te întrebi cum să fii mai prezent în viața copilului tău. Răspunsul este simplu: asigură-te că el petrece aceste nouă minute cu tine, și dacă este posibil și cu tatăl lui, și că sunt de neuitat.

Pe TikTok, teoria celor 9 minute este virală

Teoria celor 9 minute a fost ilustrată într-un videoclip postat pe social media de TikToker-ul Sara Martinez, care a spus: „Mă lupt mereu cu vinovăția și mă întreb dacă sunt suficient de prezentă. Nu știu dacă această teorie este adevărată sau nu, dar constat că luarea unui anumit timp pentru a fi prezent cu copilul meu (fără telefoane etc.) a avut un impact pozitiv.”

Mai multe mame și tați i-au răspuns pentru a-și împărtăși gândurile. „Nu sunt perfectă, dar pot încerca să fiu perfectă în acele 9 minute”, a recunoscut o mamă. Un altul a adăugat: „Fiind o mamă care lucrează cu normă întreagă, am nevoie de asta. Mă simt atât de vinovată că nu sunt acolo pentru copiii mei 24 de ore pe zi.”

Un tată a adăugat: „Vinovăția tatălui mă omoară încet în fiecare zi. Fiecare minut pe care îl petrec la telefon mă face să cred că este un minut pe care l-am furat de la fetița mea.”

Cele mai importante 9 minute pentru toată lumea

Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu această teorie. Unii spun că este doar o idee potrivită pentru a deveni virală pe rețelele de socializare, dar sunt totuși de acord că acele nouă minute sunt fundamentale în viața fiecărei ființe umane. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel