Ți-ai trimite copilul de patru ani singur la magazin? Experiența este o provocare nu numai pentru micuți, ci și pentru părinți
Data publicării:
Părinții sunt stresați. Copiii sunt anxioși. Petrecem prea mult timp privind ecranele și ne afectează sănătatea mintală. Deci, care este răspunsul?

Ar putea fi să le oferim copiilor mai multă independență. Studiile arată că copiii cărora li se oferă mai multă libertate pentru a-și planifica propriile activități se descurcă mai bine în situații sociale și își controlează mai bine emoțiile, în timp ce tinerii adulți cărora nu li se oferă prea multă independență au mai multe probleme de sănătate mintală.

Citește și „Lucruri care îi fac pe părinți mai fericiți. Zâmbetul bebelușului lor este pe primul loc”


O emisiune canadiană trimite copiii mici la cumpărături

Sursa foto: freepik.com@volodymyr-t

În Japonia, nu este neobișnuit să vezi copii mici făcând cumpărături singuri, lucru care i-a șocat pe telespectatorii nord-americani ai emisiunii de succes „Old Enough”, care prezintă copii preșcolari traversând drumuri aglomerate și făcând cumpărături. 

Narat de comediantul canadian Colin Mochrie, cunoscut pentru „Whose Line It Is Anyway?”, fiecare episod îi însărcinează pe copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani să îndeplinească singuri sarcini simple, în timp ce sunt filmați în secret.

Vezi și

Ce s-ar întâmpla dacă v-ați trimite copilul de cinci ani să lase accesorii de iarnă surorii sale la grădiniță și apoi să meargă la croitoreasă pentru a-i face tivul la o pereche de pantaloni?

Poate un copil de trei ani să meargă pe jos la și de la magazin și să-și amintească lista de gustări pe care să le ia singur?

Deși majoritatea părinților sunt de acord că copiii de grădiniță sunt prea mici pentru a face comisioane, să vezi cum se întâmplă într-un mediu sigur este o sursă de inspirație.

Două familii din Old Enough și-au împărtășit experiențele după ce și-au trimis micuții în „lume”.

„Când Stephane și cu mine am văzut pentru prima dată emisiunea Old Enough, era formatul japonez și amândoi l-am adorat și ne-am gândit ce concept uimitor să privim acești tineri mici făcând treaba pe care ar face-o în mod normal un copil mai mare sau, în cele mai multe cazuri, un adult”, a declarat David Clemmer, al cărui fiu Simon, în vârstă de cinci ani, a luat parte la experimentul social, potrivit TodaysParents.

Familiile Old Enough își împărtășesc experiențele

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Ne-a plăcut împuternicirea pe care le-a dat-o acestor oameni mici și, de asemenea, mândria pe care au simțit-o atunci când au îndeplinit sau cel puțin au încercat să îndeplinească această sarcină de adult îndeplinită în mod normal de un adult.

A fost pur și simplu minunat să vedem cum acești copii aveau această nouă încredere instantanee și să poți insufla asta unui copil mic este rar și neprețuit, dar și extrem de distractiv de urmărit.”

Chiar dacă copiii pornesc singuri în aventurile lor, membrii echipei de televiziune sunt deghizați în secret în polițiști de trecere, echipe rutiere și trecători pentru a asigura siguranța copiilor.

Cu toate acestea, părinții trebuie să aștepte acasă cu răbdare. Experiența este o provocare nu numai pentru copii, ci și pentru tutorii lor.

„Luther a fost întotdeauna un copil care merge în ritmul propriilor tobe, așa că m-am gândit că aceasta ar fi o oportunitate de a mă forța să ies din zona mea de confort și de a-i permite puțină libertate”, a declarat mama Lesley Billingsley despre fiul ei în vârstă de trei ani, care a fost, de asemenea, prezentat în emisiune.

„Am fost absolut îngrozită tot timpul! Chiar și știind că există o echipă care îl supraveghează și îi asigură siguranța, stresul meu a explodat, ca să nu spun altfel. Luther habar nu avea că este filmat - este foarte atent, dar era atât de concentrat pe misiune.”

De fapt, echipa a făcut o treabă atât de bună în a se amesteca, încât a provocat o anumită confuzie mai târziu. „După ce am terminat la piață, Simon și cu mine ne-am îndreptat spre casă, iar echipa ne-a urmat după aceea.

În acel moment, Simon m-a întrebat dacă pot să intru puțin cu el în camera lui și mi-a pus o întrebare foarte îngrijorătoare: „De ce sunt unii dintre oamenii de la piață aici, în casa noastră?”, a explicat Clemmer.

Copiii prezentați în emisiune au avut succes în misiunile lor în mare parte. În afară de câteva chipsuri zdrobite (pentru că au fost târâte acasă într-o pungă) și de câteva detalii uitate (cum ar fi ce arome de înghețată dorea fiecare membru al familiei), toți micii participanți au ajuns la și de la destinațiile lor și au dobândit un sentiment uriaș de împlinire și mândrie pe parcurs.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel