Toxoplasmoza: Alimentele interzise în timpul sarcinii
Data publicării:
Pericolul unor patologii pe care viitoarea mamă le poate contracta în timpul sarcinii constă în riscul de a infecta fătul. Printre aceste patologii se numără toxoplasmoza, legată în principal de nutriție.

Există infecții importante care pot afecta viitoarele mămici în timpul sarcinii. Unele dintre acestea se pot transmite la făt fără a se manifesta și a avea efecte importante. În acest articol vom vorbi despre toxoplasmoză și alimentele interzise în timpul sarcinii.

Toxoplasmoza este o boală cauzată de un parazit: Toxoplasma gondii. Acest lucru este foarte comun și nu provoacă alte probleme; cu toate acestea, printr-o infecție a placentei, poate trece la copilul nenăscut.

În acest sens,  atenția acordată alimentației poate fi fundamentală pentru prevenirea acestei patologii. Pentru început, să aflăm efectele pe care le poate avea  toxoplasmoza asupra fătului.

Efectele toxoplasmozei asupra fătului și nou-născutului

Nou-născuții afectați se pot naște inițial prematur și cu o greutate mică la naștere. Această boală poate lăsa, de asemenea, cicatrici pe retină și poate provoca icter; la o privire externă, acest lucru poate fi observat printr-o culoare gălbuie a pielii. Cu toate acestea, toate acestea sunt manifestări ușoare.

Pe de altă parte, există și alte efecte mai grave, precum hidrocefalia, în care copilul acumulează lichid în creier. Acest lucru duce, la rândul său, la o creștere a dimensiunii capului și la dureri de cap constante. În plus, unii nou-născuți pot suferi de corioretinită, o tulburare care afectează ochii.

2. -imagine fara descriere- (pexels-matilda-wormwood-7484681_11645200.jpg)

Foto: Matilda Wormwood/ Pexels

În cel mai rău caz, această infecție poate duce la o afecțiune foarte periculoasă numită eritroblastoză. În aceasta,  mama produce anticorpi care atacă globulele roșii ale fătului.  În consecință, va exista un risc puternic de deces perinatal.

Trebuie subliniat faptul că fetușii infectați în primul trimestru de sarcină prezintă cel mai mare risc. În această etapă transmiterea infecției poate fi letală pentru viitorul nou-născut.

Toxoplasmoza si alimentele interzise: aveți grijă la carne

Toate animalele care se hrănesc cu iarbă care a fost contaminată cu fecale de pisică sunt purtătoare. Din acest motiv, simpla manipulare a cărnii crude poate duce la transmiterea infecției la mame.

Pentru a evita orice risc, se recomandă întotdeauna să se consume carne bine gătită. Mulți specialiști se bazează pe procesul de congelare pentru a evita proliferarea parazitului în carne și cârnați. Cu toate acestea, dintre toate animalele, porcul este cel mai riscant dacă îi este consumată carnea.

Cu toate acestea, nu doar alimentele pe bază de carne au această problemă. Legumele, fructele și legumele pot fi, de asemenea, contaminate. De aceea, aceste produse trebuie spălate cu mare atenție, mai ales dacă sunt consumate crude.

Alte alimente cu risc sunt fructele de mare, peștele, brânzeturile nepasteurizate și laptele și cafeaua. În cazul peștelui și fructelor de mare, este necesar să le spălați foarte bine și să le gătiți corespunzător.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mikhail-nilov-7794558_59458800.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Sfaturi pentru evitarea toxoplasmozei

O recomandare excelentă este să lăsați restaurantele de sushi deoparte în primele luni de sarcină. În ceea ce privește peștele, este indicat să îl consumi foarte curat și bine gătit,

De asemenea, este indicat să evitați să consumați cârnați și, atunci când o faceți, să-i înghețați întotdeauna înainte de a-i consuma.

Riscurile de infecție apar chiar și atunci când viitoarele mame manipulează doar carnea crudă. Din acest motiv, trebuie să vă spălați foarte atent mâinile înainte, în timpul și după pregătirea meselor.

Manipularea solului sau contactul cu iarba poate aduce, de asemenea, anumite riscuri. În acest sens, curățarea constantă a mâinilor și feței capătă o mare importanță în primul trimestru de sarcină; un săpun antibacterian va fi de mare ajutor.

La fel, dacă există pisici în casă, va fi convenabil să consultați un medic veterinar pentru a verifica dacă animalul nu este purtător. În realitate, însă, pisicile domestice care mănâncă alimente uscate sau conservate sunt puțin probabil să fie purtătoare ale acestui parazit.

Cum poate o femeie însărcinată să afle dacă are toxoplasmoză?

Pur și simplu, există un test medical care îți permite să știi dacă o femeie însărcinată a fost infectată. Acesta este un test de sânge numit test toxo și este comandat de majoritatea medicilor ginecologi.

Femeile care îl fac au trei rezultate posibile. Dacă apar anticorpi IgG și IgM negativi, înseamnă că femeia nu este purtătoare și nu a mai avut niciodată. Dacă rezultatul indică IgG pozitiv și IgM negativ este pentru că viitoarea mamă a contractat parazitul în trecut și acum este deja imună.

Ultimul caz este dacă femeia însărcinată este diagnosticată cu IgG negative și IgM pozitive, ceea ce înseamnă că procesul infecțios este în desfășurare. În acest caz, se efectuează alte teste pentru a afla cât timp a fost prezentă infecția și amploarea acesteia.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel