Trăsături comune ale părinților care au o relație ultraputernică cu copilul lor
Data actualizării:
Data publicării:
Cum păstrează părinții relații puternice cu copiii lor adulți? Iată trei trăsături pe care le au în comun și care stimulează relațiile părinte-copil.

„Pe lângă dinamica, experiențele și factorii de stres în continuă schimbare din cadrul oricărei familii, poate fi incredibil de dificil pentru părinți să gestioneze o relație sănătoasă cu propriii copii adulți”, spune jurnalista de relații familiale Zayda Slabbekoorn, într-un articol publicat pe Your Tango.

Oamenii evoluează, iar relațiile fac același lucru. Rezultatul? Unii părinți nu mai știu cum să mențină conexiunea cu copiii lor adulți. Nu mai reușesc să le arate sprijin, să-i asculte activ sau să-și manifeste dorința de a petrece momente semnificative alături de ei. Totuși, există părinți care găsesc un echilibru în relația cu copiii lor adulți, în ciuda tuturor schimbărilor.

„Fie că este vorba de a naviga conflicte, de a fi un sprijin emoțional sau de a oferi sfaturi, cei mai sănătoși părinți nu sunt perfecți, dar sunt consecvenți”, adaugă specialistul.

Iată cele trei trăsături comune părinților de succes

Sunt de împreună de încredere

„Pe lângă stabilitatea emoțională și securitatea pe care o oferă, părinții sănătoși se angajează să fie de încredere pentru copiii lor adulți, fie că este vorba de punctualitate sau de sprijin concret pentru rezolvarea unei sarcini.

Copiii lor au crescut într-un mediu sigur, fără presiunea unor stiluri de atașament anxioase cauzate de inconsecvențele părinților. Ei știau că se pot baza pe părinții lor atunci când aveau nevoie”, subliniază specialistul.

Totuși, dacă ai crescut într-o familie marcată uneori de anxietate, nu totul este pierdut! Părinții pot schimba cadrul relației fiind consecvenți și prezenți atunci când promit că vor fi acolo.

Sunt deschiși la minte și toleranți

„Mulți copii adulți simt resentimente față de părinții lor din cauza nevoilor emoționale nesatisfăcute, o stare inconfortabilă care poate persista la vârsta adultă și în relațiile mature. Fie au luptat pentru a obține atenția părinților, ceea ce i-a făcut să se simtă neauziți sau subevaluați, fie s-au simțit neiubiți din cauza unei fațete a identității sau personalității lor”, explică expertul.

Părinții care mențin relații bune cu copiii lor îi acceptă fără a-i judeca. Ei respectă alegerile și identitatea copiilor lor, indiferent de diferențe, fără să le critice deciziile.

Știu să asculte

Ascultarea activă este esențială în toate relațiile, dar mai ales între părinți și copii. Aceasta demonstrează un interes profund pentru viața copiilor lor și implică ascultarea fără judecăți sau oferirea de sfaturi nesolicitate.

Ascultarea pură este un semn clar de dragoste și contribuie la construirea unei relații puternice între părinți și copii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

STUDIU: Românii, printre cei mai fericiți oameni din Europa

România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...


Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel