Trăsături de caracter care arată că ai avut o copilărie dificilă
Data publicării:
Persoanele care au trăit în copilărie într-un mediu complex au anumite caracteristici în comun.

O copilărie complicată poate lăsa o amprentă de durată asupra unei persoane. Potrivit expertului în dezvoltare personală Adrian Volenik, intervievat de HackSpirit, cei care au trăit o copilărie nefericită dezvoltă adesea trăsături de caracter care le pot afecta negativ relațiile cu ceilalți și cu ei înșiși.

Citește și Semne că faci parte dintr-o familie disfuncțională, care la început pot părea normale, potrivit experților

De asemenea, este posibil să nu ne fi dat seama că, foarte devreme în viață, am suferit neajunsuri emoționale care încă au un impact asupra noastră în viața de adult.

Un exemplu este o traumă de atașament netratată - pentru că nedetectată -, care se manifestă apoi prin anumite comportamente fără ca noi să înțelegem pe deplin de unde vine.

Adrian Volenik, pe de altă parte, s-a axat pe trăsăturile de caracter împărtășite de persoanele care au avut o copilărie complicată.

Stimă de sine scăzută

Sursa foto: freepik.com@prostock-studio

Unii copii aud critici constante din partea părinților cu privire la aspectul, comportamentul sau alegerile lor și sunt frecvent comparați cu alții. Ei încep apoi să interiorizeze aceste remarci, ceea ce duce la o stimă de sine scăzută și la convingerea persistentă că nu sunt suficient de buni. Acest lucru poate persista până la vârsta adultă, făcându-le dificil să își vadă punctele forte, ducând la o îndoială constantă de sine și la o viziune negativă asupra lor.

O nevoie constantă de aprobare

Cei care au fost criticați sau neglijați în copilărie tind să aibă o nevoie constantă de aprobare, în special la locul de muncă. Căutarea validării externe devine o modalitate de a umple golul lăsat de lipsa de consolidare pozitivă din primii ani de viață.

O lipsă generală de încredere

Faptul că ai fost trădat sau inconsecvent în relațiile tale când erai copil poate crea probleme de încredere de durată. Îți este greu să crezi că celorlalți le pasă cu adevărat de tine, potrivit Psychologies.

Așa că puneți constant la îndoială intențiile și motivațiile oamenilor din jurul vostru. Acest lucru aruncă o umbră asupra relațiilor tale, deoarece nu te simți suficient de în siguranță pentru a te relaxa cu ceilalți.

Teama de abandon

Teama de abandon provine din sentimentul de a fi fost neglijat sau lăsat singur în copilărie. Este o îngrijorare intensă că cei dragi vă pot părăsi brusc.

Persoanele care suferă de această teamă devin lipicioase și caută mereu să fie reasigurate pentru a-și diminua anxietatea de a fi abandonate fizic sau emoțional. În timp, acest lucru poate avea un impact major asupra comportamentului, alegerilor și relațiilor lor.

Dificultatea de a stabili relații

Când vă este teamă să fiți vulnerabil și ați mai avut relații dificile, vă protejați. Adesea nu reușești să te deschizi și să formezi legături profunde cu ceilalți din cauza fricii de a fi rănit din nou.

Îți ascunzi emoțiile și adevărata personalitate, ceea ce creează un obstacol real în calea oricărei relații serioase. Dar este important să vă amintiți că slăbiciunea și vulnerabilitatea sunt esențiale pentru a crea legături reale cu oamenii.

„People pleasing” sau nevoia de a face pe plac oamenilor

A le face altora pe plac și a se bucura de asta este un obicei pe care unii oameni l-au dobândit atunci când au crescut fără prea multă aprobare sau atenție.

Pentru a compensa această lipsă, ei fac tot ce pot pentru a-i face pe ceilalți fericiți, chiar dacă asta înseamnă să ignore ceea ce au ei nevoie. Teama de respingere sau de critică, cu care persoana poate că a trebuit să se confrunte în mod repetat în copilărie, este cea care stă la baza acestei atitudini.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

CULOAREA INTERZISĂ în sezonul rece în ținuta copiilor

Iarna este sezonul care aduce cu sine frig, ninsori și,...



Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel