Traume: Ce să faci în cazul în care copilul se lovește la cap
Data actualizării:
Data publicării:
Loviturile în zona capului, frecvente în primii ani de viață, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți, fiind asociate cu simptome precum sângerări minore, colecții de sânge sub piele sau o stare de agitație a copilului

Din fericire, în marea majoritate a cazurilor, loviturile la cap sun evenimente  inofensive, care nu au consecințe: doar puneți niște gheață și țineți copilul sub control și totul se va rezolva.

Pe de altă parte, însă, este la fel de adevărat că traumatismele craniene la copii pot fi foarte grave, atât de mult încât constituie principala cauză de mortalitate la copiii sub doi ani.

Pielea scalpului este bine aprovizionată cu vase de sânge, așa că o lovitură mică este suficientă pentru a provoca o rană cu pierderi de sânge chiar abundente sau o umflătură urâtă, semn al unui hematom subcutanat.

Pentru a atenua denivelarea, cel mai bun remediu este aplicarea de gheață sau o cârpă rece, ceea ce limitează formarea hematomului. Pentru a vindeca rana, totuși, trebuie doar să treceți un tifon înmuiat într-un dezinfectant obișnuit - comprimând zona timp de aproximativ zece minute dacă sângerarea se chinuie să se oprească - și apoi să o pansați. Evident, dacă rana pare destul de adâncă sau sângerarea nu se oprește, este indicat să mergi la spital, unde se va lua în considerare dacă să pună niște copci.

Atenție: dacă nu se formează denivelarea nu înseamnă că nu s-a întâmplat nimic, traumatismul cranian poate fi oricum grav.

Dimpotrivă, dacă se formează denivelarea nu înseamnă nici că situația este deosebit de gravă și, dimpotrivă, că nu este periculoasă pentru că s-a „desprins” în acest fel.

Semne la care trebuie să fii atent

Indiferent de amploarea căderii, există anumite semne care ar trebui să vă determine să vă duceți copilul la camera de urgență, pentru a verifica dacă există un hematom intern sau o fractură de craniu. Se întâmplă atunci când copilul:

-  are vărsături;

- are sângerare de la ureche sau nas;

- își pierde cunoștința;

- apare confuz;

- are convulsii;

- se comportă diferit decât în mod obișnuit (de exemplu, este neobișnuit de liniștit când de fapt este foarte plin de viață, sau plânge și se agită mai mult decât în mod normal);

- se plânge de o durere de cap severă;

- se simte obosit și dureros la un braț sau un picior;

- se plânge de dureri severe la nivelul gâtului, care ar putea fi expresia unei fracturi de col uterin;

- prezintă o paloare extremă;

- prezintă o stare de suferință generală;

- are o pupilă („punctul” negru din centrul ochiului) mai mare decât cealaltă;

- are dificultăți de vorbire.

Ghid de îngrijire a loviturilor la cap

În situația în care loviturile la cap nu determină simptome severe, copilul nu este sugar și nu necesită evaluare medicală sau dacă medicul pediatru recomandă tratamentul la domiciliu, puteți reduce perioada de recuperare a copilului prin respectarea următoarelor recomandări:

- permiteți copilului să se odihnească și ajutați-l să evite stresul;

- folosiți gheața pentru a reduce inflamația locală de la nivelul capului (nu plasați gheața direct pe pielea capului);

- administrați copilului medicamente analgezice, pentru calmarea durerilor ușoare, conform recomandărilor medicului;

- solicitați scutirea medicală a copilului de la școală, până când simptomele se reduc.

Este contraindicată revenirea copilului la activitățile de dinainte de leziune, pentru următoarele zile, dacă lovitura a necesitat asistență medicală sau dacă simptomele persistă. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  lovituri la cap  traume 

Articole similare


Cele mai noi articole

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel