Trucul ”Arborelui Succesului” pentru a întări stima de sine a copilului
Data publicării:
Jocul arborelui realizărilor îi poate ajuta pe copiii mici să-și atingă primele obiective importante și să-și întărească stima de sine. Să aflăm cum să creăm arborele succesului.

Ați auzit vreodată de arborele realizărilor sau a succesului? Este un joc, cunoscut în domeniul psihopedagogic, pentru a se asigura că cei mici învață să aibă stimă de sine și să se gândească la micile și marile lor succese.

Utilă și creativă, practica arborelui succesului poate ajuta cu adevărat copiii noștri să-și atingă primele obiective importante. 

Trucul arborelui realizărilor

Evident că trebuie să ținem cont de faptul că cei mici învață mai ales prin exemplul adulților, observând ceea ce facem și nu atât ascultând ceea ce spunem. În plus, copiii care învață jucându-se interiorizează mult mai bine noile învățări, le înțeleg și le transformă în mod natural în abilități obișnuite.

Creșterea copiilor este o cursă de fond și există instrumente care ne pot ajuta să depășim obstacolele pe care le întâlnim. Un astfel de instrument ar putea fi „arborele succesului”, o practică jucăușă și semnificativă.

Arborele succesului (numit și „arborele realizărilor”) îi ajută pe copiii mici să dezvolte abilități și să consolideze bunele practici și obiceiuri, datorită întăririi pozitive. Este nevoie de răbdare și consecvență pentru a obține recompensa, dar efortul merită.

Arborele succesului, care sunt avantajele?

Acest instrument permite copiilor să îndeplinească în mod activ sarcini și treburi tipice vieții de zi cu zi, întotdeauna cu participarea adulților, percepuți ca exemple de urmat.

Cu arborele succesului, copiii învață să fie mai disciplinați și să aprecieze beneficiile pe care acest joc important le aduce în viața lor de zi cu zi, cum ar fi, de exemplu, creșterea șanselor de a realiza ceea ce și-a propus. 

Cum să creați împreună un arbore al succesului

Pentru a face arborele succesului pentru copii, aveți nevoie de: 

- o tablă sau o foaie de hârtie (sau carton) suficient de mare pentru a putea desena un copac;

- mai multă hârtie de tăiat sau bucăți de material pentru a crea mere și stele din carton care vor fi lipite ulterior pe copac de fiecare dată când copilul duce la bun sfârștit o sarcină.

La începutul activității, așezați merele la poalele copacului și explicați-i fiului sau fiicei dumneavoastră că acele mere simbolizează diferitele activități pe care el (sau ea) va trebui să le desfășoare în acest nou joc. Scopul este să aibă cât mai multe mere sau steluțe șipite în copac.

2. Fotografie... (pexels-yankrukov-8613134_74290500.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Arborele succesului, mere și stele

Câteva dintre sarcinile simple care pot fi reprezentate prin mere, în mod simbolic, pe arborele de rezultate sunt: 

- așează masa,

- ridici jucăriile după ce te joci,

- fă patul,

- te culci la timp,

- faci temele,

- te speli pe mâini și pe dinți, etc.

Pentru Academia Americană de Pediatrie, atenția la comportamentul pozitiv al băiatului sau fetei este esențială pentru ca „arborele rezultatelor” să funcționeze100% și pentru a se asigura că prin această activitate micuțul nu numai că poate învăța disciplina, ci și înțelegeți importanța angajamentului zilnic.

Obiectivul principal este ca merele să urce în copac până când sunt așezate pe ramuri . Acesta este scopul pe care baiatul sau fata reuseste sa-l atinga de fiecare data cand desfasoara activitatile reprezentate de fiecare mar intr-o anumita perioada de timp.

De fiecare dată când se pune un măr pe ramură, de partea de jos a cardului trebuie lipită și o stea (ca premiul în economia de jetoane): acest lucru generează obiceiul perseverenței și răbdării la copii.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel