Tulburările neuropsihice ale adolescenților. Dr. Ioana Georgescu: „Părinții trebuie să fie atenți la ASTA!” / VIDEO
Data publicării:
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a abordat recent, la emisiunea Părinți Prezenți, subiectul tulburărilor neuropsihice în rândul adolescenților.

Ea a subliniat că unele dintre aceste tulburări pot fi identificate încă de la vârste fragede, incluzând printre altele ADHD, autism, tulburări de limbaj și tulburări de învățare.

Pot avea tulburări ale căror semne au apărut încă de dinainte, adică ADHD, autism, tulburări de limbaj, tulburări de învățare, a precizat dr. Ioana Georgescu.

Medicul a explicat la ce ar trebui să fie părinții atenți în perioada adolescenței și cum să identifice semnalele de alarmă. Ea a subliniat că, în cazul adolescenților, atenția sporită ar trebui să fie acordată modului în care aceștia își construiesc imaginea despre ei înșiși și cum se raportează la lume, având în vedere formarea personalității lor.

„La adolescenți trebuie să fim mai degrabă atenți la modul în care își crează imaginea despre ei și modul în care se raportează ei la lume, formarea personalității. Aspectul fizic devine foarte important acum, la fel și apartenența la un grup. Cred că aici ar trebui să fim mai degrabă atenți la schimbări bruște de comportament, retracție socială, tristețe, iritabilitate, agresivitate, absenteism școlar și comportament sfidător, spune psihiatrul pediatru.

Citește și Depresia apare la grădiniță? Dr. Ioana Georgescu: „Da, iar comportamentul lor depresiv este nonverbal și fac ASTA!” / VIDEO

 

Psihiatru pediatru Ioana Georgescu: „Acestea sunt semnele de depresie și anxietate la adolescent”

 

SURSA FOTO: freepik.com @zarinalukash

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a oferit răspunsuri clare și practice la întrebarea esențială despre cum să identifice comportamentele consumului de alcool, fumat sau substanțe interzise în rândul adolescenților și cum să acționeze părinții în astfel de situații. Ea a subliniat că există semne specifice pentru fiecare comportament, inclusiv starea de ebrietate manifestată prin pierderea coordonării motorii, mirosul specific al hainelor, pierderea inhibițiilor, anxietate severă, impulsivitate și comportament agresiv în cazul consumului de alcool, fumat sau substanțe interzise. Dr. Georgescu a identificat multiple semne de avertizare, cum ar fi absenteismul școlar, scăderea notelor, retragerea socială, îndepărtarea de familie, comportament secretos și cererea de bani nejustificată.

„Sigur, există semne specifice pentru fiecare, precum starea de ebrietate cu pierderea coordonării motorii, mirosul hainelor, pierderea inhibiției, poate stări de anxietate severă, impulsivitate, comportament agresiv, suspiciozitate sau creșterea nivelului de energie atunci când vorbim de droguri. Semnele sunt multiple, poate apărea absenteismul școlar, scad notele, poate apărea retracția socială în grupul de vârstă, dar și îndepărtarea de familie, adolescentul devine secretos, necomunicativ, poate să ceară bani mai mulți de la părinți, fără justificare și poate deveni foarte irascibil și agresiv dacă nu obține ce vrea.

Apare scăderea interesului în activități anterior agreabile, poate apărea o scădere în igienă personală, schimbări bruște de dispoziție. Acestea sunt de fapt semne de depresie și anxietate la adolescent. Dacă suspectează consumul de substanțe psihoactive, părintele trebuie să fie ferm și să îl confrunte direct pe copil, să îl întrebe dacă a consumat ceva, asigurându-l că nu îi vrea decât binele. Dacă acesta minte și există motive de îngrijorare clare, există ceva ce îi pune viață în pericol, devine permis chiar și căutatul în spațiul personal al adolescentului, de exemplu printre cărți, în cutii, dulap, sub pat, a explicat medicul Ioana Georgescu.

Vezi și Principalele simptome ale ADHD. Dr. Georgescu: „Inatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Multă lume crede că se vindecă la vârsta adultă” / VIDEO

 

Dr. Georgescu: „Trebuie căutate motivele dezechilibrului emoțional care a dus la consum”

 

SURSA FOTO: freepik.com @nomadsoul1

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a oferit răspunsuri la întrebarea esențială despre metodele eficiente de intervenție sau sprijin pentru adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe.

„Părintele trebuie să discute consecințele comportamentelor adolescentului, atât medicale, cât și legale și sociale. Dacă este deja dependent, atunci ar trebui să caute ajutor într-o clinică specializată de psihiatrie pediatrică, unde să primească medicație și consiliere psihologică.

Copilul trebuie apoi supravegheat îndeaproape, pentru a nu repeta comportamentul. Trebuie căutate motivele dezechilibrului emoțional care a dus la consum și rezolvate problemele”, a mai punctat dr. Georgescu.

Citește și Cum ne dăm seama că micuțul are autism? Dr. Georgescu: „Semnele se observă și de la 1 an. Părinții trebuie să fie atenți la ACESTE aspecte!”

 

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel