Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Un bebeluș de doar 7 luni, diagnosticat cu rujeolă, și-a pierdut viața după ce ar fi luat virusul de la fratele său în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat.
Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică: „A fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”.
Deceseul bebelușui a survenit după ce bebelușul a fost internat într-o unitate spitalicească din municipiul Brașov, adus din comuna Apața. Acolo, cadrele medicale au hotărât transferul la Spitalul pentru Copii din cauză că starea lui de sănătate s-a înrăutățit. În urmă cu câteva zile a fost pronunțat decesul copilului.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, anul acesta au fost înregistrate 2010 cazuri de rujeolă, în topul clasamentului județelor situându-se județul Mureș cu 628 de cazuri, urmat de județul Brașov cu 344 de cazuri.
Rujeola este o boală exantematoasă (adică caracterizată prin apariția unei erupții cutanate, o erupție cutanată în formă de pată), care apare mai ales între sfârșitul iernii și începutul primăverii și este mai frecventă între 3 și 9 ani și este extrem de contagioasă: aproximativ 90% dintre copiii expuși la infecție se îmbolnăvesc.
Copilul bolnav trebuie ținut în izolare timp de cinci zile de la apariția erupției. În realitate, cel mic este contagios încă din a șaptea zi de incubație, când simptomele rujeolei nu s-au manifestat încă.
Boala, odată contractată, conferă în general imunitate pe viață.
Rujeola este cauzată de un virus din genul Morbillivirus. Înainte de apariția vaccinului, care i-a redus drastic incidența, acesta reprezenta una dintre cele mai răspândite boli infecțioase ale copilăriei.
Transmiterea virusului are loc prin picături microscopice de secreții infectate care se răspândesc prin aer atunci când persoana bolnavă tușește, strănută sau vorbește. Rujeola este o boală foarte contagioasă: riscul începe în perioada de incubație, adică înainte de apariția simptomelor, și continuă până la 5 zile după apariția erupției cutanate.
Sursa foto: Pexels/ Cottombro
Rujeola simptome și semne
Infecția apare într-o succesiune de etape, de-a lungul unei perioade de două până la trei săptămâni. În primele 10-14 zile după infectare nu există semne sau simptome, virusul rujeolic fiind în perioada de incubație.
De obicei, boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, rinoree (curgerea nasului), ochi inflamați (conjunctivită), durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).
Aceste simptome pot dura 2-3 zile si sunt urmate de apariția unei erupții de pete mici roșii la nivelul pielii, dintre care unele sunt ușor proeminente. Acestea apar inițial la nivelul feței, se extind pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare.
În același timp, febra crește brusc, adesea până la 40 – 41 grade Celsius. După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și în final, de pe restul zonelor afectate.
În aproximativ unul din șase cazuri, rujeola poate provoca complicații precum laringita, otita medie (infecția urechii medii, dincolo de timpan), diaree și bronhopneumonie (inflamația acută a bronhiilor și plămânilor).
Mult mai rar (în aproximativ un caz la o mie) rujeola poate provoca encefalită, o boală foarte gravă care afectează encefalul (creierul) și poate avea consecințe ireversibile. În acest caz, copilul trebuie internat de urgență la spital.
Deoarece este o infecție de origine virală, nu există un remediu specific pentru rujeolă. Pediatrul poate însă prescrie un antifebril pe bază de paracetamol dacă temperatura depășește 38,5°-39° C și un antihistaminic dacă mâncărimea provocată de erupție devine prea enervantă.
Vaccinarea împotriva rujeolei este importantă mai ales pentru a evita complicațiile pe care le poate provoca contractarea bolii.
Persoanelor neimunizate, inclusiv sugarilor, li se poate administra vaccinul împotriva rujeolei în termen de 72 de ore de la expunerea la virusul rujeolic pentru a oferi protecție împotriva bolii. Dacă boala este la debut, aceasta va avea simptome mai ușoare și o durată mai scurtă.
Femeile gravide, sugarii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care sunt expuse virusului, pot primi o injecție cu globuline serice imune (anticorpi preformați). Acești anticorpi, atunci când se administrează în termen de 6 zile de la expunerea la virus, pot preveni rujeola sau pot proteja impotriva apariției unor simptome severe.
Febră (38,5°C sau mai mare), chiar și la 10-12 zile după vaccinare.
Roșeață, durere, umflare la locul injectării.
Erupție cutanată (inclusiv erupție asemănătoare rujeolei), chiar și la 10 până la 12 zile după vaccinare.
Echimoze la locul injectării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...