Medic român, acuzat că ar fi lăsat să se stingă din viață bebeluşi născuţi prematur. Detalii din dosarul „Abaorul de copii”
Data publicării:
Un caz șocant zguduie sistemul medical din București, pe măsură ce medicul Florian Robe se apropie de proces pentru acuzații grave. Acesta, care încă activează la Maternitatea Polizu, este învinuit de tentativă de omor calificat prin cruzimi, după ce a fost implicat într-un incident tragic în cadrul cunoscutului dosar „Abatorul de copii”.

Ancheta, desfășurată pe parcursul unui an și jumătate, a condus la punerea sub acuzare a lui Florian Robe pentru gestul său șocant. În octombrie 2022, acesta a fost acuzat că a condamnat la moarte o fetiță născută prematur, aruncând trupul său într-un sac și trimițându-l în camera frigorifică de la morgă, chiar și atunci când micuța dădea semne de viață. Ginecologul ar fi considerat că bebelușul nu avea șanse de supraviețuire, însă norocul a fost de partea lui în momentul în care o asistentă a observat mișcările disperate ale bebelușului în sacul negru.

Avocatul implicat în caz a făcut declarații, sugerând că în opinia sa, anumiți copii nu meritau să trăiască. Aceste afirmații au adâncit indignarea publicului și au amplificat presiunea asupra justiției pentru a asigura că vinovații vor fi aduși în fața legii.

Între timp, supraviețuitoarea acestui tragic incident, fetița care a fost condamnată la moarte și trimisă în sac la morgă, se confruntă acum cu sechelele acestui act crud și lipsit de umanitate. 

„Ea l-a sunat pe doctor, i-a spus că fetiţa trăieşte după cele 12 ore de stat acolo. Şi el i-a spus dacă încă trăieşte, adu-l la mine să-i tai din buric să moară. Mi s-a spus că am născut un copil mort, am semnat pentru lucrul acesta”, susține Marina Pletoiu, mama fetiţei, potrivit Observator.

Mama înșelată de medici credea că bebelușul său a înviat

Într-o poveste cutremurătoare de la Maternitatea Polizu din București, asistentele au făcut-o pe Marina Pletoiu să creadă că a avut loc o minune - că bebelușul ei „a înviat” din morți. Însă, de la acel moment plin de speranță și bucurie, viața a continuat să fie marcată de suferință și întrebări fără răspuns pentru această mamă și fiica ei.

De-a lungul anilor, în timp ce ginecologul Florian Robe a continuat să-și exercite profesia fără consecințe, mama copilului salvat în ultima clipă a împărtășit în lacrimi povestea dureroasă a fiicei sale. De la momentul miraculosului „înviat” și până în prezent, fetița salvată din sacul mortuar a luptat cu sechelele dureroase ale acestui act crud și inuman.

Marina Pletoiu, îndurerată și plină de întrebări fără răspuns, a mărturisit că medicii și asistentele din spital au păstrat tăcerea cu privire la adevărul sumbru, lăsând-o să creadă într-o minune care nu exista. Însă, suferința și întrebările încă îi bântuie pe această mamă, care se luptă să înțeleagă motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru și ce viitor îi rezervă fiicei sale, care acum luptă cu probleme de vorbire și alte sechele.

Medicul ar fi crezut că unii copii nu merită să trăiască

Familia fetiței a îndrăznit să depună plângere împotriva doctorului Florian Robe acum doi ani. De atunci, rând pe rând, mai mulți părinți și-au împărtășit experiențele îngrozitoare, susținând că același ginecolog le-ar fi făcut și lor copiilor lor nedreptate.

Înfruntând un sistem care a permis un astfel de comportament, acești părinți curajoși au adus la lumină un adevăr tulburător: că unii medici, cum ar fi Florian Robe, aveau preconcepții discriminatorii, considerând că anumiți copii nu meritau să trăiască din cauza unor presupuse prejudicii pe care le-ar fi adus societății prin dizabilitățile lor.

Adrian Cuculis, avocatul care reprezintă familia în acest caz, a evidențiat cu îngrijorare aceste prejudecăți, subliniind că medicul a exprimat în mod explicit opinii discriminatorii care arată că el considera că unii copii ar trebui să fie condamnați la o existență mai puțină sau deloc.

În ciuda acestor acuzații grave și a presiunii publice crescânde, conducerea Maternității Polizu susține că nu a primit încă documentele care să ateste punerea sub acuzare a medicului Florian Robe și, ca atare, nu poate lua măsuri pentru a-l suspenda din funcție. Această lipsă de acțiune din partea autorităților a provocat frustrare și indignare în rândul celor afectați și al societății în ansamblu, care își exprimă îngrijorarea cu privire la integritatea și corectitudinea sistemului medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel