Un renumit psihiatru italian crede că părinții de astăzi „sunt cei mai răi din istorie”: „Au o abordare OPUSĂ educației”
Data publicării:
Pentru Paolo Crepet, un cunoscut psihiatru italian specializat în probleme de educație și parenting, părinții din zilele noastre sunt „condescendenți” și „lipsiți de carismă” . 

Crepet, o figură populară în sociologie și psihiatrie, și-a exprimat fără menajamente opinia despre actuala generație de părinți. El susține că „părinții de astăzi sunt cei mai răi din întreaga istorie”. Declarațiile sale au apărut în ziarul italian La Repubblica, un mediu de prestigiu, iar ecoul acestora s-a răspândit dincolo de granițele Italiei.

În interviul acordat presei menționate, psihiatrul face o critică dură părinților, afirmând că aceștia îi învață pe copiii lor că „trebuie să aștepte moștenirea”. Potrivit lui Crepet, această atitudine de a aștepta ca lucrurile să vină de la sine, fără a depune eforturi, este o „abordare opusă educației”.

Această afirmație se leagă, de asemenea, de avertizările din psihologie privind excesul de stimă de sine, care poate conduce la creșterea copiilor individualiști și egocentrici.

Citește și Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Potrivit lui Crepet, adulții ar trebui să conducă

În aceeași articol în care reiterează mărturia lui Paolo Crepet, La Repubblica subliniază că nu este prima dată când sociologul și psihiatrul își exprimă opinii similare despre părinții contemporani.

De exemplu, în articole de opinie și prezentări, Crepet a explicat că, pentru el, educația este „o artă a echilibrului” și nu are nimic de-a face cu democrația, referindu-se la acele tipuri de educație mai autoritare, în care majoritatea deciziilor sunt luate în familie.

El a subliniat că nu este de acord cu stilurile de parenting bazate pe frică, care pot avea consecințe negative. Potrivit lui Crepet, adulții ar trebui să conducă, la fel cum se întâmplă în lumea animalelor, prin intermediul experienței de viață.

SURSA FOTO: freepik.com @bilanol

Nu există un gest de dragoste mai mare față de un copil decât „a-l vedea zburând”

Odată cu începerea noului an școlar în Italia, Crepet și-a reafirmat poziția critică, de data aceasta folosind cuvinte mai nuanțate. Nu degeaba a cerut părinților „să nu meargă la școală” și a criticat sistemul de înregistrare electronică, pe care îl consideră „cea mai mare prostie inventată vreodată”.

Înregistrarea electronică este un instrument utilizat pe scară largă în educație în Italia, care informează familiile aproape instantaneu despre activitățile copiilor lor la școală. Crepet consideră că acest instrument digital este lipsit de sens, deoarece „înlătură autonomia elevilor”, făcându-i astfel să nu fie responsabili pentru propriile acțiuni.

„Nu le permite să facă greșeli”, afirmă el, exemplificând cu situațiile în care un elev poate lipsi de la ore fără justificare. Aceasta este, în opinia lui, ca o agendă pe viață, dar în format digital.

Pentru Crepet, părintele unui minor ar trebui să fie „un instructor de zbor”, ceea ce înseamnă să-l învețe să zboare singur, fără a-l supraveghea constant. El subliniază că nu ar trebui să devii „un îngrijitor gratuit”, deoarece, în viziunea lui, nu există un gest de dragoste mai mare față de un copil decât „a-l vedea zburând”.

Din acest motiv, instrumente precum înregistrarea electronică menționată anterior nu se aliniază cu viziunea educațională a lui Crepet, care critică părinții care își țin copiii în „globuri de sticlă” sau care îi poartă în brațe, împiedicându-i să se dezvolte și să își asume responsabilități.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel