Un studiu arată că părinții își pot deprima copiii. „Dacă mama sau tata nu a căutat tratament pentru depresie, îi va afecta pe copii”
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu realizat de University College London (UCL) concluzionează că copiii care au părinți cu probleme de sănătate mentală au o probabilitate mai mare de a „moșteni” aceste probleme.

 Părinții pot, de asemenea, să contribuie la depresia copiilor lor. UCL pune accentul pe părinți și avertizează că, atunci când aceștia suferă de depresie, șansele ca adolescenții lor să aibă aceleași probleme sunt mai mari.

„Intervențiile centrate pe familie pentru prevenirea depresiei se concentrează adesea mai mult pe mame, dar descoperirile noastre sugerează că ar trebui să studiem și părinții”, a declarat autoarea principală a studiului, publicat în Lancet Psychiatry.

Citește și Cum poți ști dacă cercetătorii ar considera că al tău copil are un atașament sigur sau nu? Învață metoda „Situația Ciudată”, folosită de psihologi

Este important de menționat că, potrivit datelor publicate în Barometrul de Opinie al Copilăriei și Adolescenței 2024 din Spania, 41% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani consideră că au avut o problemă de sănătate mentală în ultimul an.

Raportul realizat de University College London, intitulat „Asocierea între simptomele depresive ale părinților și adolescenți: dovezi din două cohorte populaționale”, a examinat 14.000 de familii din Regatul Unit și Irlanda.

Acesta afirmă că ambii părinți joacă un rol important în prevenirea depresiei adolescentine. Cu alte cuvinte, știința demonstrează că problemele de sănătate mentală pot fi „moștenite”, la fel cum se „moștenește” empatia de la părinți la copii.

„Sperăm că descoperirile noastre vor încuraja bărbații care suferă de depresie să discute despre aceasta cu medicul lor.”

Cercetătorii au încurajat mai mulți părinți să caute ajutor pentru simptomele depresive, discutând cu medicul lor.

Dr. Gemma Lewis de la UCL, care a coordonat studiul, a spus că, deoarece mamele tind să petreacă mai mult timp cu copiii lor, exista adesea o tendință de „vinovăție a mamei” atunci când se tratează problemele de sănătate mentală ale copiilor.

Totuși, ea a menționat că cercetările au arătat că „ar trebui să aducem și tații mai aproape de realitate”, potrivit Serpadres.

Dr. Lewis a adăugat: „Dacă sunteți un părinte care nu a căutat tratament pentru depresia sa, acest lucru ar putea afecta copilul dumneavoastră.

Sperăm că descoperirile noastre vor încuraja bărbații care suferă de depresie să discute despre aceasta cu medicul lor.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel