Uniforma școlară, ”o decizie de normalitate”. Psihologul Radu Leca: România are nevoie de unitate. Garantează copiilor accesul la stabilitate psiho-emoțională
Data publicării:
Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre impactul pe care l-ar avea introducerea uniformelor școlare la nivelul întregii țări.

Proiectul privind reintroducerea uniformei școlare a generat ample discuții în spațiul online, iar dacă unii dintre părinți au salutat un astfel de demers, alții au afirmat că de fapt este o revenire la vremurile dinainte de 1990, când elevii aveau aceeași uniformă la nivelul întregii țări, diferențiate doar pe ciclurile de învățământ.

După o pauză de câțiva ani, în urmă cu trei decenii, multe dintre licee au decis introducerea uniformelor personalizate, motivând la acea vreme că astfel se fac diferențe între elevii de liceu, putând fi identificați mai ușor, în special când lipseau de la ore. 

În contextul proiectului depus la Senat, în vederea completării și modificării Legii învățământului, potrivit căruia ”conducerea unitățile de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare”, am discutat cu psihologul Radu Leca, pentru a vedea ce impact ar avea uniformele asupra elevilor.

”Din punct de vedere psihologic, după aproape 30 de ani în care uniformele au fost anulate de așa spusa libertate câștigată după 1989, această revenire a lor garantează un nou început de stabilitate psiho-emoțională.

Cu cât aceste uniforme vor fi introduse în toate școlile la nivel național, cu cât mai repede... Citește întreaga știre AICI.

Citește și: 

Prima zi de şcoală în comunism. Elevii aveau uniforme, iar ordinea era sfântă

Prima zi de școală a avut mereu un farmec aparte, însă transformările din ultimul secol au făcut ca această zi să pară complet diferită de la o generație la alta.

De la modul în care se prezintă copiii și profesorii, până la organizarea evenimentului și a elevilor în curtea școlii înainte de prima sonerie, totul s-a schimbat... mai mult AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel