Universitățile din România ar putea elimina examenele de admitere. Daniel David susține inițiativa: „Sunt împotriva examenelor de cunoștințe de specialitate! Asta stimulează meditațiile”
Data publicării:
Mai multe instituții de învățământ superior din România explorează ideea renunțării la examenele de admitere. Potrivit ministrului Educației, Daniel David, această schimbare ar putea reduce presiunea asupra candidaților și ar elimina necesitatea meditațiilor suplimentare, procesul de selecție urmând să se bazeze exclusiv pe dosarele de candidatură.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca este una dintre primele instituții care aplică această măsură. Începând din vară, șase programe de studiu, inclusiv Asistența Medicală Generală și Tehnica Dentară, vor înlocui examenul de admitere cu evaluarea dosarelor.

Nota finală de admitere va fi calculată pe baza mediilor din liceu și a notei de la Bacalaureat.

CITEȘTE ȘI Ministrul Educației Daniel David: „Să interzicem în școli metoda `stai jos și scrie după dictare'”

Perspective diferite asupra eliminării examenelor

Foști absolvenți ai facultăților de profil medical și-au exprimat îngrijorările, la Știrile PRO TV, cu privire la această schimbare:

Larisa Rusu, nutriționist: „Cred că totuși era necesar acel examen, pentru că tu din liceu nu vii cu aptitudinile necesare să înveți acea cantitate mare de materie pe care o înveți de obicei în facultate. Acest examen te pregătea în mare parte de ceea ce va urma.”

Petru Mureșan, kinetoterapeut: „Și pe lângă asta, poate să devină - balneo, fizio, kinoto și asistență medicală - poate să devină o facultate de duzină.”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Universitatea de Medicină din Iași a testat anul trecut admiterea fără examen, însă rezultatele au fost dezamăgitoare.

Rectorul Vasile Scripcaru a declarat: „A fost nereușită pentru noi pentru că am avut candidați care și-au depus dosarele de concurs la mai multe facultăți, nu în cadrul Universității și am rămas cu locuri neocupate”.

Argumentele ministrului Educației

Ministrul Daniel David consideră că o selecție bazată pe dosare poate fi riguroasă și adaptată cerințelor academice:

„Faptul că nu dai un examen scris ori oral nu înseamnă că nu este o selecție. Eu ca persoană, nu ca ministru, sunt împotriva examenelor de cunoștințe de specialitate. Nu cred în materii de specialitate pentru că asta stimulează meditaţiile”, a spus Daniel David.

Începutul schimbării la Cluj

Admiterea pe bază de dosare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj va debuta în luna iunie, marcând un moment important pentru sistemul de învățământ superior din România.

Această măsură este privită cu interes și scepticism, iar rezultatele implementării vor oferi o imagine mai clară asupra viitorului admiterii în universitățile din țară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...

Gata vacanța! Elevii se întorc la școală

S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!



Cele mai noi articole

Top citite
Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

Cele mai importante lecții de viață pe care copiii le învață ascultându-și părinții: Fundamentele pentru relații sănătoase și succes personal / FOTO: freepik.com @alexkich

Cele mai importante lecții de viață pe care copiii le învață ascultându-și părinții: Fundamentele pentru relații sănătoase și succes personal

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici / FOTO: Freepik.com@EyeEm

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici?

Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală / FOTO: Freepik.com@DCStudio

Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală

pixel