Urania Cremene: Acestea sunt motivele pentru care copiii urăsc școala
Data publicării:
Mulți părinți observă că, la un moment dat, copilul lor începe să manifeste o lipsă de interes pentru școală. 

Plictiseala este unul dintre cei mai mari inamici ai învățării. Orele prelungite, explicațiile tehnice și materialele didactice neadaptate la curiozitatea naturală a copiilor fac ca învățarea să devină o activitate monotonă.

Pe lângă asta, comparațiile frecvente între elevi și testele standardizate care nu reflectă mereu aptitudinile lor reale îi pot face să se simtă inadecvați sau lipsiți de valoare.

Când un copil simte că nu este apreciat pentru talentele sale unice și că este evaluat doar pe baza unor criterii care nu îl reprezintă, va dezvolta o aversiune față de tot ceea ce ține de educație.

Motivele pentru care copiii urăsc școala

Unul dintre lucrurile esențiale pe care părinții le pot face pentru a sprijini relația copilului cu învățarea este să ofere răspunsuri clare și relevante la întrebările legate de scopul fiecărei materii.

Când copilul tău întreabă: „De ce trebuie să învăț matematica, chimia sau literatura?”, nu-i oferi un răspuns evaziv de tipul „Așa trebuie” sau „Pentru că este în programă”.

În schimb, explică-i cum aceste cunoștințe îi pot fi utile în viața reală. Poți să-i arăți cum chimia ajută la înțelegerea fenomenelor din natură sau cum matematica îl va sprijini să facă alegeri financiare înțelepte în viitor. Când răspunzi la întrebările copilului tău cu exemple practice și relevante, îi vei stârni curiozitatea și îi vei oferi un motiv clar pentru a învăța.

„Copiii nu urăsc școala. Copiii urăsc plictisul, comparațiile, evaluările care nu au sens și mai ales copiii urăsc lipsa de scop, de sens, lipsa răspunsului la întrebarea ”De ce? De ce învăț ceea ce învăț”.

Așa că  unul dintre lucrurile pe care le poți face data viitoare, pentru ca al tău copil să nu urască școala, este ca atunci când întreabă de exemplu: La ce îmi trebuie tabelul lui Mendeleev? De ce îl învăț, tu să ai un răspuns pregătit la această întrebare și la toate întrebările copilului tău legate de scopul pentru care învață  ceea ce învață tu trebuie să pregătești un răspuns chiar dacă acum nu îl ai”, a spus expertul în parenting, Urania Cremene.

2. Foto: Free... (urania-cremene-acestea-sunt-motivele-pentru-care-copiii-urasc-scoala-2_79004800.jpg)

Foto: Freepik@freepik

De exemplu, dacă copilul tău întreabă despre scopul lecțiilor de biologie, îi poți spune că biologia ne ajută să înțelegem cum funcționează corpul uman, ecosistemele sau chiar bolile.

Sau, dacă întreabă despre literatură, îi poți explica că aceasta nu doar că dezvoltă abilități de comunicare și gândire critică, dar și că ne conectează la experiențele altor oameni, învățându-ne despre empatie și diverse perspective asupra vieții

Nu este ușor pentru părinți să aibă mereu răspunsuri pregătite la toate întrebările copiilor despre școală. Cu toate acestea, poți învăța și tu pe măsură ce copilul tău crește.

Informează-te despre diverse domenii și despre importanța lor în viața reală, astfel încât să fii pregătit să oferi explicații relevante și captivante.

În concluzie...

Copiii nu urăsc învățarea. Ei urăsc plictiseala, comparațiile și evaluările fără sens. Însă, atunci când părinții le oferă răspunsuri clare la întrebările legate de „de ce” învață ceea ce învață, când le explică relevanța fiecărei materii, copiii încep să găsească un scop în învățare.

Rolul nostru, ca părinți, nu este doar să îi îndrumăm pe copiii noștri prin programul școlar, ci să le oferim un context care să le hrănească curiozitatea și dorința de cunoaștere, chiar dacă uneori nu iubesc școala.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Povestea de seară: Basmul cu Scufițu-Roşu

Povestea de seară este un moment magic, plin de căldură...


Top citite
Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce / FOTO: freepik.com @uryupinanadezhda

Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!” / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!”

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT / FOTO: freepik.com@freepik

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT

pixel