Urania Cremene: „Cu cât cocoloșim mai tare copiii, cu atât ei devin mai degrabă victime”
Data publicării:
Urania Cremene spune într-un interviu că, de multe ori, cu cât protejăm mai mult copiii, cu atât îi facem mai vulnerabili.

De ce? Pentru că, din dorința de a-i proteja de orice rău, ajungem să îi facem dependenți de noi. Acest fenomen se vede în tot mai multe aspecte ale vieții lor: le punem farfuria pe masă, le facem ghiozdanul, îi hrănim cu lingurița, iar în momentul în care vor să înfrunte provocări, cum ar fi o simplă interacțiune cu colegii sau o situație de bullying, nu sunt pregătiți.

De fapt, ne-am mutat dintr-o extremă în alta. În trecut, copiii aveau libertatea de a învăța singuri, de a face față problemelor la școală sau în relațiile sociale.

Citește și Luminița Anghel, despre cum copilul adoptat și iubit a devenit dușman: „Am fost o mamă care-și iubea puiul”. Sfaturi pentru părinții care vor să înfieze

Astăzi, însă, în dorința de a le oferi totul și de a-i proteja de orice pericol, am ajuns să-i supraprotejăm. Ce se întâmplă, însă, când acești copii se confruntă cu realitatea din afacerea familiei? Nu mai au abilități de a rezolva conflicte, de a-și apăra punctul de vedere sau de a face față unor situații dificile, iar acest lucru le face viața mai greu de gestionat.

Urania Cremene: „Ei nu sunt în sinea lor conștienți de capabilitățile lor pentru că i-am făcut dependenți de noi”

SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio

 

Vezi și Părinți toxici. Cum influențează deciziile părinților adolescentul. Radu Leca: „Asta este singura soluție”

Poate că, în loc să-i ferim de orice problemă, ar trebui să-i învățăm cum să le facă față. Creșterea unui copil înseamnă nu doar a-l proteja, ci și a-l ajuta să devină conștient de propriile sale capabilități, să învețe să se apere și să își rezolve conflictele singur. Abia atunci, când vor înfrunta viața cu încredere, vor înțelege cu adevărat ce înseamnă să fi puternic.

“Cu cât noi protejăm mai tare copiii, cu atât ei mai degrabă devin victime. Și acesta este un alt motiv pentru care bullying ul a atins cote alarmante. Ne-am mutat dintr-o extrema și ne am dus în cealaltă. Noi supraprotejat copiii.

Ei nu sunt în sinea lor conștienți de capabilitățile lor pentru că i-am făcut dependenți de noi. Pentru ca le punem în farfurie, le scoatem din farfurie, le facem ghiozdanul, hrăniți cu lingurița.”, spune specialista în parenting, în cadrul podcastului VORBA LU' JORGE.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel