Urania Cremene, despre cum creștem încrederea în sine a copilului: „E un melanj care are de-a face cu exact satisfacerea nevoilor psihologice de bază”
Data publicării:
Încrederea de sine este un concept complex și profund legat de sănătatea noastră emoțională și psihologică, iar dezvoltarea acesteia la copii este un proces esențial care le va modela viața de adult.

Încrederea de sine sănătoasă nu este doar despre a avea un sentiment pozitiv despre propria persoană, ci și despre a simți că nevoile noastre fundamentale sunt împlinite.

Este vorba despre cum copiii sunt percepuți, validați și acceptați, despre atașamentele lor și despre iubirea necondiționată care le este oferită.

Când un copil plânge și cineva este acolo pentru a-l sprijini, când este permis să experimenteze și să exprime stări negative fără a fi judecat, acesta învață că sentimentele sale sunt valide și că are un loc sigur în lume.

Citește și Un expert în parenting arată cele 5 semne că ai crescut un copil foarte răsfățat. Cum pot părinții să corecteze acest comportament

Pentru a construi încrederea de sine, copiii trebuie să învețe să își gestioneze emoțiile. Asta presupune să îi ajutăm să înțeleagă și să își exprime trăirile, să le oferim instrumentele necesare pentru a face față provocărilor și pentru a dezvolta autonomie.

Urania Cremene: „Încrederea de sine e un melanj care are de-a face cu exact satisfacerea nevoilor psihologice de bază”

Acest proces implică, de asemenea, acumularea de cunoștințe și abilități care nu doar că le sporesc competențele, dar le și întăresc sentimentul de capacitate personală. Așadar, a da încredere copiilor nu înseamnă doar a le oferi sprijin emoțional, ci și a le oferi resursele pentru a deveni mai încrezători și autonomi în viața lor.

Vezi și „Acești părinți sunt diferiți!” Motivul trist pentru care milenialii sunt obsedați de succesul copiilor lor, potrivit cercetărilor

“Încrederea de sine e un melanj care are de-a face cu exact satisfacerea nevoilor psihologice de bază, asta o găsesc eu a fi încredere de sine sănătoasă, ce simt eu despre identitatea mea, cum am fost eu văzută, validată, acceptată, atașamentul meu sănătos, iubită de condiționat.

Încrederea care mi s -a dat ca atunci când plâng cineva e lângă mine, atunci când am o stare negativă care mi se permite să o am. Sunt validată. Am învățat să-mi gestionez propriile emoții. Am învățat să devin autonomă prin acumularea de cunoștințe, abilități”, explică Urania Cremene, expert în parenting, în cadrul podcastului Părinți cuMinți.

Ea a mai precizat că atunci când transmiți copilului că are mereu un umăr pe care să plângă, mereu este susținut, indiferent că are succes sau nu, va crește un adult cu încredere în sine. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel