Cele 10 „porunci vitale” ale educației emoționale pentru a-ți crește copiii. Psiholog: „Așa veți fi părinții de care au nevoie”
Primul pas în viața educațională a unui copil, fie că este la grădiniță sau la școală, este adesea plin de emoții, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Un factor esențial care poate influența semnificativ această tranziție este capacitatea copilului de a se conecta cu alți copii.
Urania Cremene, unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting din România, subliniază că succesul integrării copilului la grădiniță depinde de capacitatea acestuia de a se adaptași de sentimentul de apartenență pe care aceștia ar trebui să îl dezvolte.
Studiile arată că relațiile sociale dezvoltate în primii ani de viață joacă un rol crucial în dezvoltarea emoțională și socială a copilului. La grădiniță sau la școală, copilul se confruntă cu un mediu complet nou, plin de necunoscute. În acest context, găsirea unei conexiuni cu alți copii poate oferi un sentiment de siguranță și apartenență. "Un copil care reușește să formeze măcar o prietenie la începutul grădiniței sau școlii se va adapta mult mai ușor la noul mediu," spun experții în educație și psihologie.
”Mare parte din succesul integrării copilului la grădiniță sau la școală depinde de capacitatea copilului de a se conecta cu măcar unul sau doi copii. Toate studiile demonstrează acest lucru. Tocmai pentru că nevoia noastră principală este cea de conectare, de apartenență, dacă un copil are un prieten în clasă, unul măcar, lucrurile se rezolvă mult mai ușor. Pentru că e omului la care se duce, cu care se joacă, cu care vorbește și toți ne aducem aminte de prietenul sau prietena din clasă. Cei mai populari copii probabil că aveau mai mulți, dar unul este foarte important. Măcar unul. Și atunci, ce avem de făcut cât de rapid posibil, indiferent dacă copilul este timid sau nu, este să identificăm în clasa copilului acei copii pe care copilul nostru îi agrează, care-i plac și adresăm această întrebare: ”Cu cine te înțelegi cel mai bine? Cine îți place mai mult?”. Uneltim cumva cu ceilalți părinți, în paranteză spus că toți părinții își doresc asta, ca ai lor copii să-și facă prieteni.”Uite se pare că copiii noștri împărtășesc niște lucruri în comun. Ce ar fi să ne vedem după școală și să îi împrietenim și mai bine. În ce parc mergeți voi?”, a spus Urania Cremene.
Foto: Freepik
Ca și o concluzie la sfaturile expertului în parenting, Urania Cremene, putem spune că integrarea cu succes a copilului la grădiniță sau la școală depinde, în mare măsură, de capacitatea acestuia de a forma conexiuni cu colegii săi. Chiar și o singură prietenie poate face diferența între o tranziție lină și una dificilă.
Părinții și educatorii trebuie să colaboreze pentru a crea un mediu prietenos și de susținere, care să încurajeze interacțiunile sociale sănătoase. În final, relațiile sociale nu sunt doar un element de confort pentru copil, ci și un fundament esențial pentru dezvoltarea sa emoțională și academică.
În plus, o prietenie timpurie poate stimula dezvoltarea abilităților de comunicare și cooperare, esențiale pentru succesul educațional pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...