Urticaria la copii: Cauze și remedii
Data publicării:
Urticarie la copii: cauzele, cât durează, simptomele și când să vă faceți griji cu privire la urticaria la copii. Este aceasta o boală contagioasă?

În primul rând, trebuie să înțelegem că urticaria nu este o patologie, ci mai degrabă simptomul activării sistemului imunitar. În practică, este ca și cum ai avea febră: în sine nu este o boală, dar indică faptul că este ceva în neregulă cu corpul nostru. Prin urmare, trebuie să înțelegem care este originea acestei manifestări.

Cum se manifestă urticaria la copii

Pe pielea copiilor apar puncte similare cu cele care apar atunci cand atingi urzica, de unde si originea denumirii reacției cutanate. În funcție de fază, punctele pot fi izolate sau confluente, mai mult sau mai puțin roșii, dar în general vezi o leziune în relief, care este mai deschisă la culoare decât restul pielii înconjurate de un halou roșu.

Leziunea este cauzată de eliberarea de histamină , o substanță care provoacă umflare și mâncărime.

O alta caracteristică importantă este aceea că este temporară și se deplasează dintr-o zonă în alta:  nu lasă urme și migrează în diverse zone ale corpului. De aceea este important să faceți poze când apare erupția cutanată și apoi să le arătați medicului pediatru mai târziu.

Urticaria este contagioasă?

Fiind un simptom, nu este contagioasă.

Urticarie copii, cauze

Uvele sunt simptomul unei activări a sistemului imunitar, dar cauza care declanșează această reacție rămâne de identificat. În general, avem tendința de a crede că derivă dintr-o alergie , dar poate fi cauzată și de o infecție sau o boală autoimună, adică ceva care stimulează apărarea imună.

Prin urmare, dacă copilul este deja bolnav și apar urticarie, nu trebuie să vă faceți griji pentru că, cel mai probabil, manifestarea este legată de infecția deja în desfășurare.

Pentru a confirma acest lucru, totuși, se recomandă întotdeauna o vizită la pediatru.

În cazul unei alergii, însă, nu este neapărat ușor de găsit agentul responsabil pentru urticarie. Poți fi alergic la orice și dacă este adevărat că există alimente care sunt mai alergene decât altele și alimente care eliberează histamină (cum ar fi conserve, ton, căpșuni, roșii, ciocolată), nu recomand să faci liste cu alimente de evitat decât dacă ai efectuat o vizită la un medic alergolog. 

Urticarie la copii, cât durează?

Dacă urticaria este alergică, adică este legată de faptul că a intrat în contact cu ceva care a declanșat reacția, ea durează în general la scurt timp după momentul expunerii la acest agent. Dispare în 48/72 de ore, chiar și spontan, dacă încetați să consumați alimentul alergen.

În cazul unei infecții, însă, trebuie să identificăm cauza, să o tratăm și, probabil, urticaria va dispărea pe măsură ce infecția va dispărea.

Urticaria la copii: când să vă faceți griji

Aceste simptome nu trebuie ignorate:

- Dificultăți de respirație sau umflare a feței și buzelor

- Febră și simptome cum ar fi oboseală, dureri articulare sau musculare, vărsături sau alte simptome care provoacă disconfort și stare de rău

- Persistență pe termen lung: dacă persistă mai mult de șase săptămâni

- Mâncărime severă sau disconfort.

Cum se vindecă urticaria la copii

Pentru a trata urticaria cel mai bine este să evitați tratamentele homeopatice sau remediile naturiste pentru care nu există dovezi de eficacitate. În schimb, trebuie să mergeți la pediatru cu fotografii ale erupției cutanate. În general, un antihistaminic este suficient pentru a elimina mâncărimea și apoi a îndepărta cauza care provoacă urticaria, dacă este identificată, sau pentru a trata infecția dacă reacția cutanată depinde de aceasta.

Unii prescriu și cortizon, care însă este indicat doar dacă urticaria este asociată cu angiodem, care se manifestă cu zone de edem, umflături. În alte cazuri, cortizonul riscă să prelungească cursul și/sau să mascheze cauza reală.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alergie  copii  infectie  tratament urticarie  urticarie 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel