Vacanță fără copii: Cum să gestioneze părinții vinovăția? Luați în considerare aceste sfaturi de la specialiști!
Data publicării:
Este important să înțelegem că o vacanță fără copii nu înseamnă că încetăm să-i iubim sau să-i neglijăm. Este un moment în care putem întări autonomia fiecărui membru al familiei și să ne oferim nouă înșine și partenerului nostru o pauză binemeritată. 

Ți-ar plăcea să îți iei o vacanță fără copii, dar vinovăția te chinuie? Vrei să te bucuri de o escapadă în cuplu, dar ești îngrijorat de ceea ce cred alții? Te îngrijorează că micuții tăi se vor simți urât în absența ta ?

Datorită responsabilității și exigențelor enorme pe care le presupune parentingul, este mai mult decât de așteptat ca la un moment dat să apară dorința de a lua o pauză de la jucării, crize de furie și pretenții copilărești. Pentru a face față sentimentului de vinovăție care apare atunci când luăm decizia de a pleca în vacanță fără compania micuților noștri, este important să prioritizăm planificarea și să ne asigurăm că rutina copiilor nu suferă schimbări bruște. Citiți mai departe pentru mai multe strategii pentru a lăsa vinovăția acasă!

Citește și „Momentul în care simți că îți cade cerul pe tine”. Copilul de 6 ani s-a trezit și nu mai putea să meargă: Povestea unei cititoare ParintisiPitici.ro / EXCLUSIV

 

Strategii pentru a reduce vinovăția de a lua vacanțe fără copii

 

Ai dreptul să iei o vacanță fără copiii tăi și să nu te simți vinovat pentru asta. Mai mult, meriți. Luați în considerare aceste sfaturi pentru a vă simți confortabil atunci când faceți o călătorie scurtă fără copii și, în paralel, ajutați-i să se adapteze în cel mai bun mod posibil.

1. Planifică din timp

Este important ca micuții să știe despre vacanțele tale cu câteva săptămâni înainte de a avea loc. Adevărul este că nu există un moment specific adecvat pentru a-l comunica. Asta va depinde de nevoile fiecăruia și de dinamica familiei.

Este esențial să nu primească o surpriză. Dacă aceasta este prima dată când vor fi acasă fără tine timp de câteva zile, dă-le timp să proceseze situația și permite-le să pună câte întrebări doresc.

În plus, trebuie să vă asigurați că sunt îngrijiți de o persoană de încredere absolută pentru ei. În acest sens, rezoluțiile de ultimă oră nu sunt recomandabile.

 

Asigură-te că rutina nu suferă modificări semnificative

Menținerea unor rutine consistente îi ajută pe cei mici să se simtă calmi și să se descurce mai bine. Menținerea aceleiași ore pentru a se trezi, a mânca sau a merge la culcare este mai semnificativă decât își imaginează mulți părinți. O investigație publicată în revista Early Childhood Research Quarterly explică acest lucru.

Schimbările din ziua ta de zi cu zi fac să slăbească sentimentul de securitate, generând anxietate și disconfort. Prin urmare, este esențial ca, chiar dacă nu ești acasă, copiii tăi să mențină aceeași structură și să nu-și suspende activitățile zilnice. Desigur, există modificări care nu pot fi evitate. Important este că acestea sunt cât mai puțin vizibile.

Vezi și Nu îți mai critica partenerul în fața copiilor! Are un impact devastator asupra micuților tăi

 

Păstrați comunicarea deschisă

Nimeni nu vrea să fie la telefon în zilele libere. Cu toate acestea, dacă ne lăsăm copiii acasă, este incomod să întrerupem comunicarea cu ei. Chiar dacă sunt cu un alt adult responsabil, poate apărea o urgență sau au nevoie de vocea părinților lor.

Le poți sugera că o să vorbiți în fiecare seară, timp de cel puțin câteva minute, ca să-ți spună cum a fost ziua lor și să le-o poți împărtăși pe a ta.

 

Distracție acasă

Cine spune că a sta acasă este plictisitor? Pentru ei, va fi și o pauză „fără părinți”. Astfel, copiii văd zilele de vacanță ca pe o oportunitate de a se distra alături de prieteni, vecini sau alte rude.

O alternativă bună este ca înainte de a vă îmbarca în călătorie, să planificați împreună plimbările, jocurile sau activitățile pe care le vor face în absența voastră. De asemenea, le puteți lăsa surprize pentru a-i distra. De exemplu, puteți pregăti o vânătoare de comori sau puteți lăsa cadouri ascunse în diferite părți ale casei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  parinti  vacanta  vacanta fara copii  vacanta parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel