Vacanțele în generația „sandwich”: între relaxare și suprasolicitare
Data publicării:
Distribuția inegală a rolurilor, combinată cu nevoia de odihnă în această perioadă a anului, generează tensiuni familiale.

Mult dorita pauză de vacanță nu este uneori atât de reală pe cât ne-o imaginăm. Ea depinde în mare măsură de responsabilitățile familiale. Și nu, în acest caz nu ne referim la îngrijirea copiilor mici care se trezesc devreme în fiecare zi, ei au nevoie ca părinții lor să planifice activități care să îi distreze, nu dorm, le este foame la orice oră, nu vor să meargă la culcare.

Există mulți adulți care experimentează vârful „generației sandwich” în această perioadă a anului, deoarece îngrijirea copiilor, pe de o parte, și a persoanelor în vârstă, pe de altă parte, generează stres și tensiune care pot duce la epuizare fizică și emoțională.

Mar Aguilera, director al Fundației Vivofácil, spune că ne confruntăm cu o nouă schimbare de tendință în sectorul echilibrului dintre viața profesională și cea privată și al coresponsabilității.

„Nu mai vorbim doar despre cum să conciliem munca și îngrijirea copiilor în vacanță, ci și despre ce să facem cu vârstnicii noștri. Petrecerea timpului cu familia, în special vara, poate fi o oportunitate de a petrece timp de calitate împreună și de a consolida legăturile de familie. Dar aici vorbim despre o altă problemă: ce să facem cu bunicii care au nevoie de îngrijire în timpul verii?

În lipsa unor servicii profesionale de îngrijire sau a lipsei de sprijin din partea angajatorilor în ceea ce privește flexibilitatea și echilibrul dintre viața profesională și cea privată, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra dinamicii familiale, fiind o potențială sursă de stres suplimentar și de conflicte familiale din cauza necesității de a se adapta nevoilor specifice.

Acesta recunoaște că vacanțele, care sunt de obicei asociate cu odihna și relaxarea, pot deveni o perioadă de muncă și responsabilitate suplimentară, afectând bunăstarea emoțională și fizică a îngrijitorilor, împiedicând dezangajarea și întoarcerea la muncă. „Importanța planificării concediilor pentru a minimiza impactul negativ este crucială. Această acțiune ne va permite, printre altele, să împărțim responsabilitățile de îngrijire între membrii familiei, asigurându-ne că niciuna dintre părțile implicate nu este suprasolicitată, creând spații în care toți membrii familiei au un spațiu de deconectare care ne va permite, fără îndoială, să oferim o îngrijire de calitate superioară.”

Această practică este frecventă mai ales în culturile în care familia extinsă joacă un rol central în viața de zi cu zi. Mai există un aspect care trebuie luat în considerare: aspectul financiar.

Dacă familiile nu dispun de anumite mijloace financiare, angajarea unui îngrijitor poate fi foarte dificilă. În plus, toate schimbările de pe piața muncii fac ca multe familii să fie nevoite să se comporte ca niște companii atunci când angajează un profesionist și nu se ia în considerare faptul că nu sunt nici IMM-uri, nici companii mari.

Potrivit datelor Asociației Patronale pentru Servicii Domestice, înregistrările la asigurările sociale în sectorul muncii la domiciliu au scăzut cu 3.638, comparativ cu luna aprilie, când, cu 371.538 de înregistrări, atinseseră cel mai scăzut nivel din 2012. Vorbim despre familii care nu pot angaja legal, cel puțin, asistenți la domiciliu.

Ea poate consolida relația prin lucrul în echipă pentru îngrijirea persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, o sursă de tensiune și conflict, în special dacă unul dintre parteneri simte că volumul de muncă nu este distribuit în mod egal sau dacă timpul și atenția pentru partener sunt reduse semnificativ. Comunicarea deschisă și empatia încurajează dialogul care permite un schimb de opinii și o îndepărtare de interpretarea greșită.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel