Vine școala: cum să readuceți obiceiurile de somn ale copiilor
Data publicării:
În timpul vacanței de vară, orarele sunt perturbate în aproape toate activitățile: somn, mâncare, mers în parc. Dar septembrie este aproape și este timpul să se întoarcă la școală.

Dar septembrie este aproape și este timpul să ne întoarcem la școală, așa că cum îi puteți ajuta pe cei mici să își regleze ora de culcare?

Una dintre atracțiile verii este posibilitatea de a lăsa în urmă rutinele care în restul anului dictează ce trebuie făcut și când trebuie făcut. Pentru copii, este o mare oportunitate de a avea mai multă libertate, de a se putea implica în activități care le plac și de a nu fi supuși unor orare rigide. Dar întoarcerea la școală marchează începutul normalității și este necesar să se revină la tiparele obișnuite. Unul dintre cele mai importante dintre acestea este somnul. 

Miriam Antequera este educatoare pentru copilăria timpurie, specializată în somnul copiilor și disciplina pozitivă. De pe contul său de Instagram @criar_concalma ea răspândește vestea despre aceste aspecte și însoțește familiile în această călătorie. Am stat de vorbă cu ea pentru a afla cum să te întorci la somn după vacanță.

Primii pași

„Recomandarea mea ar fi să începeți cu cel puțin 10 zile înainte de începerea școlii și cu cel puțin o săptămână înainte, astfel încât organismul să aibă timp să se obișnuiască cu noile schimbări”, explică expertul. Trebuie avut în vedere faptul că cei mici nu au ritmul frenetic al copiilor mai mari și trebuie să înceapă să facă schimbări pe o perioadă mai lungă de timp.

Dar cum îi putem ajuta să reintre în rutina somnului atât de necesară pentru performanțele școlare? Pentru ea, cel mai bun lucru de făcut este „să începem cu programul de activități și mese din timpul zilei și apoi să continuăm cu programul de culcare seara și de trezire dimineața, deoarece acesta este de obicei cel mai greu de schimbat”.  

În acest fel, schimbările de dimineață duc la posibilitatea de a asimila rutinele de noapte cu un impact mai mic asupra copilului. „Dacă începem să ajustăm orele de masă și programele de activități zilnice (cum ar fi timpul petrecut în parc sau timpul până când facem activități active), ne ajută să reglăm treptat ora la care ne culcăm și ne trezim, fără a fi nevoie să fie exact la fel ca atunci când începe școala”, explică ea.

Un proces diferit, în funcție de vârsta copilului

„De la vârsta de cinci până la șase ani, adaptarea este de obicei mai rapidă și mai ușoară, deoarece somnul s-a maturizat suficient pentru a fi mai bine reglat”, spune specialistul. Cu toate acestea, copiii sub cinci ani și mai ales bebelușii de peste șase luni (care pot merge pentru prima dată la grădiniță), „tind să se adapteze cel mai greu”. În acest din urmă caz, este necesar să ne concentrăm mult pe orarul acestor activități diurne și pe orarul de hrănire „pentru a începe să le readucem somnul de noapte pe făgașul normal”. 

Dacă vorbim despre adolescenți, mulți dintre ei, deja în timpul anului școlar, abuzează de telefoanele lor mobile pe timp de noapte, reducând orele de somn cu efectul consecutiv asupra performanțelor școlare.

Ca regulă generală, fără necesitatea de a se trezi la o oră matinală, cum ar fi în timpul școlii, acest lucru este exacerbat în timpul verii, astfel încât trebuie să se ajungă la acorduri pentru a se asigura că aceștia reduc timpul petrecut în fața ecranului și dorm suficient pentru vârsta lor și pentru a studia în septembrie. Perioada lor de somn nu ar trebui să fie niciodată mai mică de opt ore.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...

Poezii de toamnă pentru copii

Toamna aduce cu ea o lume plină de culori și mistere care prind viață în...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel