A fost desemnat cuvântul anului 2024! Termenul a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe Cambridge Dictionary
Autoritățile ucrainene susțin că au identificat și verificat aproape 20.000 de copii care au fost duși în Rusia în timpul războiului. Ucraina a repatriat până acum mai mult de 400 de copii și nu știe exact câți mai sunt acolo, deoarece nu au acces la Rusia sau la zonele ocupate din sud și est, potrivit Reuters.
„Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) rămâne îngrijorat de faptul că nu există un sistem stabilit pentru a repatria copiii ucraineni care au fost transferați în alte regiuni din teritoriul ocupat de Rusia sau în Federația Rusă”, a declarat Nada Al-Nashif, adjunctul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Consiliul Drepturilor Omului al ONU din Geneva. „Printre copiii care s-au reunit cu familia lor după ce rudele au călătorit în Federația Rusă pentru a-i recupera, unii au descris experiențe de violență psihologică sau fizică experimentate în instituțiile de învățământ de acolo”.
Moscova a negat în mod repetat că a luat cu forța copii ucraineni, susținând că i-a transferat pe copiii găsiți în orfelinate sau fără îngrijire parentală în Rusia pentru propria lor siguranță și i-a plasat pe cât de mulți posibil la rudele lor.
Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, și pe Comisarul pentru Drepturile Copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a cerut mai multă presiune internațională asupra Moscovei pentru a ajuta la aducerea copiilor acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...