Băiețel, ironizat la școală pentru că îi place rozul. Reacția tatălui său devine virală
Un tată a împărtășit, într-un...
Conform aceleași surse, bullying-ul se caracterizează prin trei elemente principale: intenția, repetitivitatea și puterea.
Astfel, un agresor are intenția de a provoca durere, fie prin violență fizică, cuvinte jignitoare sau comportamente dăunătoare, acționând în mod repetat. Băieții sunt mai expuși la bullying fizic, în timp ce fetele se confruntă adesea cu forme de bullying psihologic.
Bullying-ul reprezintă un tipar de comportament, nu un incident izolat.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Citește și Elev despăgubit de instanță, după ce a fost victima bullying-ului
De obicei, agresorii au un statut social considerat superior sau sunt într-o poziție de putere, precum copiii mai mari, mai puternici sau cei populari.
Copiii vulnerabili – cei din comunități marginalizate, cu dizabilități, din familii vulnerabile sau migranți, de exemplu – sunt mai predispuși să devină victime ale bullying-ului. Acesta poate apărea atât în mediul fizic, cât și în cel virtual.
Cyberbullying-ul presupune hărțuirea prin intermediul tehnologiilor digitale și se desfășoară pe rețele sociale, platforme de mesagerie, site-uri de jocuri online și pe telefoanele mobile.
Este un comportament repetitiv care urmărește să sperie, enerveze sau umilească victimele. Exemple includ răspândirea de minciuni, publicarea de imagini jenante sau trimiterea de mesaje amenințătoare. Cyberbullying-ul lasă urme digitale, care pot servi drept dovezi în identificarea și oprirea agresiunii, conform UNICEF.
Sursa foto: freepik.com@gpointstudio
În 2024, tema Zilei Internaționale, „Protejează, educă, împuternicește: Apelul elevilor pentru școli sigure și incluzive”, subliniază importanța educației în combaterea violenței și a perspectivei elevilor în crearea unor politici și practici educaționale mai eficiente.
Tema reflectă angajamentele globale și subliniază necesitatea intervențiilor rapide și a parteneriatelor între sectoare pentru a aborda violența în educație. UNESCO îndeamnă liderii să își îndeplinească promisiunile și să transforme școlile în medii sigure, incluzive și favorabile dezvoltării copiilor.
În acest an, celebrarea Zilei Internaționale coincide cu deschiderea primei Conferințe Ministeriale Globale privind Eliminarea Violenței împotriva Copiilor, care se va desfășura în perioada 7-8 noiembrie la Bogotá, Columbia.
În cadrul acestei conferințe, UNESCO și partenerii săi vor sublinia puterea educației de a preveni violența și vor prezenta bunele practici în abordarea cauzelor fundamentale ale violenței și în conectarea copiilor la serviciile necesare pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă.
Potrivit datelor disponibile, un număr semnificativ de copii și adolescenți din întreaga lume sunt afectați de violența școlară și bullying, inclusiv în mediul online, ceea ce le influențează negativ sănătatea, bunăstarea și performanțele educaționale.
Sursa foto: freepik.com@freepik
În 2019, la cea de-a 40-a Conferință Generală a UNESCO de la Paris, prima zi de joi a lunii noiembrie a fost desemnată oficial ca Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullying-ului în Școli, inclusiv a Cyberbullying-ului, iar prima ediție a fost marcată în 2020 (https://www.unicef.org/).
Statele membre ale UNESCO au recunoscut, prin această declarație, că violența în școli, sub orice formă, reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale copiilor și adolescenților la educație, sănătate și bunăstare.
De asemenea, a fost lansat un apel către toate părțile implicate – statele membre UNESCO, organizațiile internaționale și regionale, societatea civilă și sectorul privat – să participe activ la promovarea și organizarea acestei zile internaționale.
Vezi și STUDIU: 54% dintre preșcolari nu au parteneri de joacă la grădiniță
Astfel, elevii, părinții, educatorii, autoritățile educaționale, partenerii din diverse sectoare, inclusiv industria tehnologică, sunt invitați să colaboreze la prevenirea tuturor formelor de violență și să sprijine crearea unor medii educaționale sigure, esențiale pentru sănătatea și bunăstarea copiilor și tinerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un tată a împărtășit, într-un...
Într-un videoclip postat pe...