„Voi regreta că nu am copii?” Cum să-ți clarifici dacă vrei să ai un bebeluș sau nu
Data publicării:
Pe măsură ce înaintezi în vârstă și mulți dintre prietenii tăi încep să aibă copii, este normal să te gândești la copiii din viața ta și să te întrebi dacă vei regreta că nu ai avut copii. 

Unii oameni sunt hotărâți să nu-și dorească niciodată copii, dar mulți se încadrează undeva la mijloc.

Realitatea este că aceasta este o decizie profund personală. Doar tu poți răspunde dacă vei regreta sau nu că nu ai avut copii.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă evaluați sentimentele, să luați în considerare argumentele pro și contra și să luați decizia cea mai potrivită pentru dumneavoastră și pentru viața dumneavoastră.

Citește și Epuizarea copiilor supradotați este reală. Cum să descoperi semnele și să le depășești

Regretă alții că nu au copii?

Deși cercetările arată că oamenii regretă că au avut copii1, nu este un subiect despre care se vorbește des, așa că poate fi greu să obții această perspectivă. În plus, este un subiect sensibil pentru multe persoane, ceea ce vă face să vă simțiți singură în această întrebare. 

Un sondaj Pew din 2021 a arătat că 44% dintre persoanele care nu sunt părinți, cu vârste cuprinse între 18-49 de ani, au declarat că este „puțin probabil” sau „deloc probabil” să aibă copii într-o zi - cu 7% mai mult decât 37% în același sondaj din 2018.

Vezi și Mama „Venmo” devine un model de parenting tot mai popular: Ce spun experții despre acest trend

O parte tot mai mare a adulților fără copii din SUA nu se așteaptă să aibă vreodată copii, potrivit Pew Research Center.


Cu doar un deceniu în urmă, mai mult de 60 % dintre oameni spuneau că își doresc copii, dar acum situația s-a schimbat. Cu toate acestea, uneori poate fi dificil să descifrezi ceea ce îți dorești cu adevărat din mesajele societății.  

La baza tuturor acestor lucruri, spune psihologul Angela Lawson, PhD, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine, se află presupunerea că femeile își vor dori copii și că este o excepție, nu o regulă să opte pentru a nu avea copii.

Să decizi dacă să ai sau nu copii este una dintre cele mai importante decizii pe care probabil le vei lua în viață, așa că este inteligent din partea ta să te întrebi dacă vei regreta că nu ai avut copii, mai degrabă decât să aduci un copil pe lume și să regreți.

Cum să decideți dacă veți regreta că nu ați avut copii

Pentru unii oameni, durerea așteptării poate fi mai rea decât regretul. Adulții fără copii din societățile „pronataliste” (adică societățile care încurajează oamenii să aibă copii), cum ar fi Statele Unite, au raportat o satisfacție mai scăzută a vieții din cauza ideologiilor și a presiunii asupra femeilor de a avea copii.

Alte cercetări susțin că regretăm că nu ne îndeplinim viziunea despre ceea ce a fost „sinele nostru ideal”5 - care este, de asemenea, o chestiune de așteptări.

Lawson remarcă faptul că atunci când oamenii ajung la 30 de ani, pot începe să se întrebe dacă ar trebui sau nu să aibă copii. S-ar putea să se întrebe dacă este ceva ce își doresc cu adevărat sau ceva ce li s-a spus că ar trebui să își dorească.

Examinați de unde vă vin convingerile

Pentru a face față acestor sentimente contradictorii, ea spune că vorbește cu pacienții săi despre experiențele lor cu privire la convingerile societății despre femeile care au copii și apoi despre convingerile din familiile lor pentru a examina de unde provin unele dintre aceste mesaje.

Imaginați-vă viitorul cu sau fără copii

Unul dintre exercițiile pe care Lawson le face adesea pacientelor sale este să se imagineze pe ele însele peste cinci ani, peste 10 ani și apoi ca o femeie mai în vârstă - fără să fi avut copii. 

„Ce își imaginează ea că a făcut cu viața ei? Și își imaginează că va avea regrete? Acest regret i-ar diminua în vreun fel experiențele trăite?”, întreabă Lawson, potrivit verywellmind.com.

Ea spune că îi întreabă cum s-ar simți acest regret și cum le-ar putea influența viața.

Întreabă-te dacă ai putea regreta că ai copii

Un alt exercițiu la care îi supune pe pacienți are o abordare opusă: Credeți că există posibilitatea să vă pară rău că aveți copii? Apoi întrebați-vă cu ce credeți că v-ați descurca mai bine: cu regretul de a avea copii sau cu regretul de a nu avea copii?



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel