10 afirmații pentru a-ți ajuta copilul să mănânce mai puține dulciuri, fără a crea o luptă de putere
Data publicării:
Dacă ne raportăm pozitiv la problema dulciurilor, putem preveni ca aceasta să devină o sursă de tensiune și luptă în familie. Este esențial să le asigurăm copiilor noștri că își pot permite să se bucure de bunătăți din când în când, însă nu în mod constant. Astfel, le formăm o înțelegere a importanței moderării și a unui stil de viață sănătos.

Iată câteva afirmații care îi pot ajuta pe copii să mănânce mai puțin zahăr, fără a crea o luptă de putere pentru dulciuri.

Citește și Studiu: 9 din 10 copii români au dulciuri în alimentaţia zilnică și doar jumătate consumă fructe. Rezultatele alarmante ale unei cercetări: „Doar jumătate dintre părinţi aleg să se informeze”

„Sucurile de la ziua de naștere sunt atât de bune, dar nu le consumăm în fiecare zi”

Recunoașteți că toate deliciile suplimentare de la o zi aniversară au fost distractive (au fost!). Puteți vorbi despre cum sunt unele alimente pentru ocazii speciale și altele sunt cele pe care le consumăm în fiecare zi pentru a avea corpuri puternice și a ne simți bine.

„Mă simt mult mai bine când mănânc multe fructe și legume”

În loc să puneți accent pe motivul pentru care zahărul este dăunător, încercați să vă concentrați pe toate motivele bune pentru a mânca alimente sănătoase. Puteți vorbi despre modul în care consumul de morcovi ne oferă ochi puternici sau consumul de portocale ne ajută inima să funcționeze bine.

„Ce fruct ai vrea să mănânci după prânzul tău?”

Lăsați-vă copilul să aleagă ce alimente sănătoase să mănânce. Două sau trei variante sunt bune. Poți să-l lași să ajute să le aleagă de la magazin sau să-l lași să aleagă dintre opțiunile pe care le-ai selectat – lucrul important este să oferi posibilitatea de a alege.

„Să vedem dacă putem face un curcubeu în farfuria ta!”

Cine nu iubește curcubeul? Folosește atracția universală în avantajul tău și încurajează-i pe copii să-și facă propriul curcubeu comestibil.

Fă-l și mai distractiv! Desenează pe o foaie fiecare culoare a curcubeului și ia-o cu tine la magazin. Lasă copilul să aleagă un articol din secțiunea de produse pentru fiecare culoare.

„Puteți alege un singur desert după cină, dar bomboanele nu sunt o opțiune pentru gustarea de astăzi”

2. -imagine fara descriere- (10-afirmatii-pentru-a-ti-ajuta-copilul-sa-manance-mai-putine-dulciuri--fara-a-crea-o-lupta-de-putere--2_47232300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @nensuria

Asigurați-vă că micuții știu că se vor putea bucura în continuare de bunătăți uneori. În loc să spui „bomboanele te agită” sau „zahărul îți distruge dinții”, doar spune-i când ești de acord ca ei să aibă un răsfăț. Poate fi doar vineri seara sau poate să nu fie până la Ziua Îndrăgostiților, dar a avea o limită clară va ajuta la reducerea cererilor constante pentru dulciuri.

„Cred că dulciurile se simt mai speciale atunci când nu le avem în fiecare zi”

Vorbește cu copilul tău despre cât de distractiv este de sărbători și asta doar pentru că avem în acea perioadă ceva ce nu avem în fiecare zi. Sunt tradiții speciale de care ajungem să ne bucurăm în fiecare an și fac ca sărbătorile să pară magice.

La fel cum n-ar fi la fel de distractiv dacă am avea un brad de Crăciun tot anul sau am purta un costum de Halloween în fiecare zi, dulciurile nu sunt la fel de distractive dacă le mâncăm fără oprire.

„Te-am auzit că tu îți dorești o bomboană. Îmi pare rău, dar nu o poți avea astăzi. Este în regulă să fii dezamăgit!”

Spune-i copilului tău că empatizezi cu sentimentele lui de a nu putea mânca ceea ce își dorește tot timpul.

Uneori copiii au nevoie doar să fie auziți. Ar putea fi mai important pentru ei să știe că le înțelegi sentimentele decât să primească de fapt un dulce.

„Să ne gândim la o mâncare sănătoasă pe care am putea să o cumpărăm de la magazin mâine”

Faceți brainstorming cu copilul și veniți cu o listă de delicii sănătoase pe care le puteți aduce acasă de la următoarea călătorie la cumpărături. Acesta ar putea fi un fel de fruct pe care nu l-au mai mâncat de ceva vreme.

„Vrei să gătim ceva bun?”

Păstrează acele amintiri plăcute de a face prăjituri împreună cu micuțul. Găsiți doar ceva ce vă convine ca micuțul să mănânce în mod regulat, cum ar fi o rețetă de brioșe sănătoase, fulgi de ovăz la cuptor sau orice îndeplinește propriile reguli nutriționale în familie!

„Am observat că nu ai dormit bine când ai mâncat acel dulce înainte de somn. Să ne gândim la un moment mai bun pentru a-l consuma data viitoare”

Puteți explica efectele zahărului asupra organismului fără a-l denigra. Uneori doar a spune că zahărul este rău îl face cu atât mai de dorit sau te pune împotriva copilului tău.

Spune-le clar că zahărul îi face să adoarmă mai greu sau că le îngreunează concentrarea sau orice alte efecte pe care le-ai observat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: copii  dulciuri  parinti si pitici 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel