2-3 ani: Cum să te joci cu copilul? Jocuri pentru copii de jucat acasă
Data actualizării:
Data publicării:
Primii ani din viața unui copil pot fi considerați o provocare pentru părinți prin prisma dezvoltării accelerate, a necesității de stimulare permanentă și a noilor abilități pe care le vor deprinde.

Știți că jocul pentru copii nu este doar un joc, ci ajută la dezvoltarea lor cognitivă? În acest ghid dorim să vă oferim câteva exemple de jocuri pentru copii, cu vârste între 2 și 3 ani, de jucat acasă, care sunt utile și pentru îmbunătățirea abilităților senzoriale.

Sunt jocuri pe care le poți juca foarte bine pe timpul iernii, când temperaturile reci  nu îți permit să ieși în aer liber, dar nu doar atât, sunt și obișnuiți să petreci momente bune în familie alături de oamenii pe care îi iubești.

Copiii care se află în grupa de vârstă 2 – 3 ani sunt deja copii activi și foarte activi. Ei aleargă, încearcă să escaladeze tot ce găsesc, sar, ating totul și astfel își dezvoltă din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, abilitățile creative și manipulative, învață să se relaționeze cu ceilalți, să socializeze și, de asemenea, să învețe să respecte regulile.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani încep să joace jocuri „să ne prefacem” în care își evidențiază puținele cunoștințe. Dezvoltându-și imaginația, ei se transformă în personaje familiare sau fictive purtând pălării, genți și haine pe care le găsesc prin casă. 

1 – Turnul: jocuri pentru copii pe care să le joace acasă singuri sau în grup

Iată un joc care dezvoltă creativitatea și ingeniozitatea.

Un copil, la vârsta de 2 ani, începe să așeze unele elemente (cel puțin 3) unul peste altul prin stivuirea lor. La vârsta de 3 ani va putea construi un turn cu mai multe elemente (până la 6 sau mai multe).

Jocul turnului constă tocmai în așezarea unor cuburi de diverse culori, unul peste altul, creând astfel turnuri colorate .

2 – Recunoașteți culorile: Jocuri pentru copii inspirate de Montessori

Copiii, la vârsta de 2 ani, încep deja să recunoască culorile și apoi, într-o perioadă ulterioară, își pot atribui numele.

Ceea ce poți face în această etapă este să stimulezi învățarea culorilor prin jocuri potrivite.

Vă recomandăm unul creat de Maria Montessori, o educatoare, pedagogică, filozofă, medic, neuropsihiatru pentru copii și om de știință italiană (după cum relatează Wikipedia ), care a devenit faimoasă pentru metoda ei educațională care îi poartă numele.

Este o metodă foarte validă recunoscută atât de familii, cât și de școli. Jocul se numește paleta de agrafe.

Luați cel puțin 6 sau 8 foi de carton de diferite culori, decupați forme (dreptunghiuri, pătrate și cercuri) de aceeași dimensiune și așezați-le pe o foaie mare de carton alb.

Acum luați agrafe de rufe de dimensiuni egale cu cărțile colorate. Dacă ai pregătit 6 foi de diferite culori, ia 6 agrafe de rufe.

Agrafele trebuie să arate aceleași culori ca și cărțile pentru ca copilul să le poată asocia. Scopul jocului este de a stimula copilul să asocieze culorile și agrafele corespunzătoare.

Dacă nu vă plac cărțile și agrafele de rufe, puteți face oricând o variantă care să aibă același scop. Puteți folosi bile și coșuri colorate care conțin aceeași culoare.

Pe scurt, dă aer liber creativității tale și folosește obiectele pe care le preferi sau pe care le ai acasă.

3 – Decantarea: jocuri pentru copii de inspirație Montessori

De asemenea, acest joc este de inspirație Montessoriană și ajută copilul să aibă o mai mare dexteritate și să fie autonom.

Aici ai nevoie de puțină imaginație din partea ta pentru a găsi obiecte și recipiente pentru transfer. Pentru copiii de 2 – 3 ani sunt suficiente obiecte simple pe care le ai acasă precum leguminoase,  paste scurte... și recipiente precum borcane, pahare și boluri.

Jocul constă în mutarea materialului pe care l-ați ales dintr-un container în altul. Dacă folosești fasole copilul se poate folosi și de mâinile lui, daca ai ales făină îi poti da o lingură.

4- Borcanele zgomotului: jocuri pe care copiii le pot juca acasă

Acest joc necesită prezența unui adult, este un joc care îi va permite copilului să recunoască sunete sau zgomote și îl va ajuta să-și dezvolte simțul auditiv.

Jocul este foarte simplu și nu sunt necesare materiale speciale. Sunt suficiente două recipiente, chiar și două borcane simple, în care poți introduce obiecte mici: pietre, monede, chei și altele asemenătoare.

Sarcina ta va fi să treci toate aceste obiecte dintr-un container în altul, încercând să faci cât mai mult zgomot.

Copilul va fi atras de acest zgomot și va încerca să înțeleagă mai multe despre el.

Puteți face acest lucru și cu obiecte individuale, astfel încât copilul dumneavoastră să poată face diferența.

5 – Ghici ce mănânci: jocuri pentru copii pe care să le joace acasă în grupuri

Acest lucru este indicat pentru a încuraja jocul în grup. O poți face și cu un singur copil, dar într-un grup poți atribui puncte și, de asemenea, să stimulezi competitivitatea.

Titlul sugerează deja în ce constă jocul, adică a ghici ce mănânci,   a gusta mâncarea cu ochii închiși. Procedând astfel, copilul va trebui să recurgă la memoria sa și să asocieze amintiri și arome.

Pregătiți farfurii sau boluri cu ingrediente pe care copiii poate le cunosc deja. Fructe, brânză, gemuri etc...

Când aveți totul pregătit, chemați copiii și aranjați-i în jurul unei mese. Legați-i la ochi pe toți, astfel încât să nu poată vedea nimic și să nu poată privi.

De îndată ce sunt gata, lăsați-i să guste diferitele preparate și atribuiți un punctaj celui care ghicește primul.

6 – Clădiri: cărămizi Lego

Vă sfătuiesc să alegeți pachetul cu găleată care conține mai multe piese de diferite dimensiuni și pe care copiii le pot compune mai ușor. Este un joc distractiv care îl determină pe copil să descopere noi forme, să găsească soluții,  să compună și să construiască singur ceva, fără a-și pune limite imaginației.

Copiii pot începe să se joace cu cărămizi de la vârsta de 4 luni și apoi, crescând, la vârsta de 3 ani vor putea folosi cărămizi mai mici și vor putea crea forme compozite.

Datorită cărămizilor care se împletesc, copiii sunt capabili să se relaționeze cu spațiul și formele și să învețe noi moduri de a combina elementele. Acest joc ajută, de asemenea, la dezvoltarea concentrării și a preciziei exercițiilor.

7- Jocul „de-a telefonul”

Pentru acest joc veți avea nevoie fie de un telefon real, unul de jucărie, fie orice obiect pe care copilul îl poate duce la ureche. Cereți-i micuțului să „telefoneze” membri ai familiei, prieteni sau personaje imaginare și să poarte conversații cu aceștia în timp ce persoana de la celălalt capăt îl încurajează să vorbească, pune întrebări, folosește diferite tonalități.

 

În intervalul 24-36 luni are loc dezvoltarea marcată a abilităților emoționale și lingvistice, întrucât veți observa creșterea numărului de cuvinte pe care copilul dumneavostră le utilizează, iar propozițiile capătă amploare. De asemenea, va începe să recunoască propriile emoții, precum și ale celor din jur și va reuși sa le comunice. În ceea ce privește abilitățile fizice, el sau ea va fi capabil să își coordoneze ambele membre, va alerga cu ușurință și va putea să ridice, să arunce și să lovească obiecte precum mingi, cuburi sau popice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Joaca si DIY
Tagurile articolului: 2 ani  copii  jocuri 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

pixel