6 obiecte interzise de pediatri: „Nu le ține în camera copiilor”
Data publicării:
De la mobilier nefixat de perete până la șnururi pentru perdele, un grup de experți a indicat câteva obiecte care sunt foarte des întâlnite în camerele copiilor, dar care ar putea prezenta un risc pentru siguranța acestora.

Când vorbim despre „siguranța copiilor”, avem tendința să ne gândim la măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm pentru bebeluși și copii mici, cum ar fi scările sau prizele electrice.

Cu toate acestea, chiar și pe măsură ce copiii cresc, este foarte important ca părinții să se asigure că dormitoarele copiilor rămân medii sigure.

Până la urmă, căminul este locul în care copiii își petrec cea mai mare parte a timpului așa că este necesar să ne asigurăm că nu există pericole pentru siguranța lor.

În acest sens, un grup de pediatri și medici de la Urgențe au identificat șapte obiecte particulare pe care nu și le-ar dori niciodată în camerele copiilor lor, potrivit publicației HuffPost.

Mobilier neasigurat și risc de răsturnare

Unul dintre cele mai mari pericole din camerele copiilor este reprezentat de mobilierul care nu este fixat pe perete, cum ar fi comodele și bibliotecile.

Potrivit dr. Anita Patel, medic la un spitalul național de copii din SUA, mobilierul nefixat este una dintre cele mai dese cauze de rănire la copii.

Chiar și oglinda de podea, foarte comună mai ales în camerele fetelor, poate reprezenta un risc dacă nu este fixată corespunzător.

De altfel, dr. Patel subliniază că, pentru a evita accidentele, mobilierul greu ar trebui să fie întotdeauna ancorat de perete, de preferință folosind șuruburi sau dibluri adecvate capabile să-și susțină greutatea.

Nu există o vârstă anume la care să se oprească ancorarea mobilierului, dar Patel recomandă menținerea acestei precauții până la adolescență.

Cufărul cu jucării

Cuferele de jucării pot părea o modalitate practică (și hotărât șic) de a organiza jucăriile, dar atunci când sunt echipate cu capace grele, pot deveni cu ușurință periculoase.

Dr. Brad Sobolewski, un medic de urgență la Cincinnati Children's, explică că astfel de capace se pot închide brusc, provocând răni la degetele sau la capul copiilor.

Dacă apoi copilul rămâne prins în interiorul cufărului există riscul este ca el sau ea să se sufoce.

Alternativ, este indicat să optezi pentru cutii cu capace ușoare (sau chiar făra capace), sau să instalezi mecanisme de susținere pentru controlul închiderii acestora și evitarea accidentelor.

2. Foto: Free... (6-obiecte-interzise-de-pediatri-e2809enu-le-tine-in-camera-copiilore2809d-2_89468500.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Șnururi de perdele

Șnururile, în special cele de pe perdele sau obloane, pot prezenta un risc fatal de strangulare pentru copii, avertizează dr. Patel. De altfel, în fiecare an mai mulți copii își pierd viața în mod tragic din cauza funiilor acestor corturi, cu episoade care implică copii de până la 8 ani.

Experții recomandă așadar să optați pentru perdele fără șnur sau, dacă acest lucru nu este posibil, să vă asigurați că șnururile nu sunt la îndemâna copiilor, poate adunate la o înălțime de neatins pentru cei mici.

Prelungitoarele electrice pot reprezenta, de asemenea, un pericol, deoarece un copil s-ar putea încurca în firul acestora.

Paturi supraetajate fără protecții

Paturile supraetajate sunt adesea o soluție practică pentru economisirea spațiului și sunt de obicei foarte populare în rândul copiilor (în special cei care reușesc să obțină locul de sus). Cu toate acestea, aceste paturi prezintă un risc mare de cădere, mai ales pentru cei mici.

Căderile de pe paturi supraetajate pot provoca răni grave, cum ar fi traumatisme craniene sau fracturi.

Acesta este motivul pentru care Academia Americană de Pediatrie sugerează ca părinții să evite să lase copiii sub șase ani să doarmă pe paturi supraetajate.

Alte măsuri de precauție ar putea fi apoi plasarea patului într-un colț al camerei, cu doi pereți de susținere, și instalarea de bariere de protecție pe ambele părți ale patului superior.

3. Foto: Free... (6-obiecte-interzise-de-pediatri-e2809enu-le-tine-in-camera-copiilore2809d-1_48784600.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Încălzitoarele electrice: un pericol în lunile reci


Pe timp de iarnă, radiatoarele electrice sau cu ventilator pot părea o soluție ideală pentru încălzirea camerei unui copil, dar prezintă risc de incendiu.

Copiii pot plasa fără să știe obiecte inflamabile, cum ar fi pături, prea aproape de încălzitor, provocând incendii. 

Lămpi de podea și becuri cu incandescență

Lămpile de podea pot reprezenta un risc și în camerele copiilor, deoarece pot fi răsturnate cu ușurință în timpul momentelor de joacă sau a mișcărilor bruște frecvente care sunt tipice copiilor.

Prin urmare se recomandă evitarea sistemelor de iluminat similare și lăsarea în cameră numai a sistemului de iluminat de tavan sau, cel mult, a lămpilor de masă bine fixate.

În plus, ar fi de preferat sa optezi pentru becuri LED sau cu temperatură joasă, care reduc riscul de arsuri în cazul contactului accidental.

Examinați siguranța în funcție de vârstă

În sfârșit, ultimul sfat al experților se referă la necesitatea reconsiderării măsurilor de siguranță în funcție de vârstă.

De fapt, pe măsură ce copiii cresc, nevoile lor continuă să se schimbe și dacă atunci când copiii sunt mici, este la latitudinea părinților să se asigure că cei mici nu se află în situații periculoase, pe măsură ce anii trec este bine ca aceiași copii dobândesc, de asemenea, din ce în ce mai conștienți de riscuri și de nevoia de a avea grijă de spațiile cuiva.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!” / FOTO: freepik.com @sherry

Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!”

Foto: Freepik @ itsnaeem

Fă-ți copilul să iubească școala și învățarea: Metodele pedagogilor de la Harvard pentru a stimula interesul acestora

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă / FOTO: freepik.com @pozdnikovklinker-1

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți / FOTO: freepik.com@freepik

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți

pixel