De ce au copiii prieteni imaginari
În Marea Britanie, în 2024, bunăstarea copiilor a fost subiectul mai multor...
Această abilitate uimitoare indică faptul că limbajul are un rol esențial în dezvoltarea timpurie, ajutând copiii să formeze conexiuni mentale complexe chiar înainte să poată vorbi.
SURSA FOTO: Freepik.com@User13216326
Citește și Creștem o generație slabă din punct de vedere mintal? Răspunsul unui medic psihiatru
Un studiu științific recent care demonstrează că, începând cu vârsta de 15 luni, bebelușii pot învăța cuvinte noi chiar și atunci când obiectul la care se referă nu este vizibil.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Citește și De ce stilul de parenting „tigru” poate face mai mult rău decât bine
Studiul, realizat de cercetători de la Universitățile Harvard și Northwestern, a implicat 134 de bebeluși împărțiți în două grupuri de vârstă: 12 și 15 luni. În cadrul experimentului, copiii au asistat la o scenă în care o persoană numea și arăta trei obiecte familiare, toate vizibile.
„Elena Luchkina de la Harvard și Sandra Waxman de la Northwestern University au realizat un experiment cu 134 de bebeluși împărțiți în două grupuri de vârstă: 12 și 15 luni. Cercetătoarele au vrut să afle dacă, atunci când un obiect este denumit în timp ce este ascuns, în afara câmpului vizual al bebelușului, copiii pot reține și asocia mai târziu cuvântul învățat cu obiectul respectiv.
În timpul experimentului, bebelușii urmăreau o scenă în care o persoană arăta și numea trei obiecte familiare, toate vizibile și aparținând aceleiași categorii semantice (de exemplu, fructe: „măr”, „banană”, „portocală”). Apoi, aceeași persoană numea un obiect ascuns cu un cuvânt inventat, indicând către un loc aflat în afara câmpului vizual al bebelușului”, potrivit Serpadres.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Ulterior, aceleași obiecte au fost prezentate, dar într-o ordine diferită, iar cercetătorii au observat că bebelușii de 15 luni au reușit să asocieze cuvintele cu obiectele corecte, chiar și atunci când acestea nu erau în fața lor. Aceasta sugerează că, la această vârstă, copiii pot crea „imagini mentale” ale obiectelor și pot învăța cuvinte noi bazându-se pe contextul lingvistic, potrivit Ser Padres.
Această abilitate are implicații semnificative pentru educație și parenting: limbajul nu este doar un instrument pentru a descrie lumea imediată a copilului, ci și o modalitate de a-i deschide „feronțele” către lumea din jur, chiar și atunci când obiectele nu sunt vizibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În Marea Britanie, în 2024, bunăstarea copiilor a fost subiectul mai multor...
Analfabetismul funcțional...
Conform unui studiu condus de...
Analfabetismul funcțional...
A început numărătoarea inversă...