10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Somnul este unul dintre aspectele care îi îngrijorează cel mai mult pe părinți și poate fi cel mai obositor în primele luni sau ani de viață ale unui copil. Cu toate acestea, pe lângă oboseala fizică, apar îndoieli și întrebări. Când ar trebui să mutăm copilul să doarmă singur în camera lui? E încă atât de mic... Cum o putem face fără să-l facem să sufere?
Vinovăția este una dintre emoțiile pe care părinții le trăiesc cel mai des, pentru că, în anxietatea lor de a face totul bine, uită să se asculte pe ei înșiși și pe micuț.
Atâtea opinii externe, atâtea teorii și sfaturi din mediul înconjurător devin apăsătoare; totuși, nu uita că decizia este personală și nu trebuie decât să te îngrijorezi de bunăstarea familiei.
În general, în primele luni, bebelușul doarme cu părinții deoarece copilul are nevoie de atenție și îngrijire aproape constantă.
Studiile arată că somnul în comun promovează alăptarea și este benefic pentru dezvoltarea neuronală a sugarului și pentru sistemul neuroendocrin al mamei.
Pe de altă parte, alăptarea exclusivă combinată cu somnul în comun protejează împotriva riscului de moarte subită cu peste 70%.
Cu toate acestea, după un timp, părinții încep să ia în considerare mutarea copilului în propria lor cameră și atunci apar temerile.
Părinții vor să facă ceea ce este mai bun pentru dezvoltarea copilului lor. Pe de o parte, ei simt rușine și vinovăție la gândul de a-l lăsa singur într-o altă cameră. Pe de altă parte, le este frică să nu întârzie prea mult pentru a face schimbarea.
Realitatea este că, până în prezent, nu există studii care să susțină ideea că somnul cu părinții, chiar și pentru câțiva ani, este dăunător copilului. Deci răspunsul la întrebarea dacă este prea devreme sau prea târziu depinde de fiecare familie și este o decizie care trebuie să se bazeze pe nevoile și interesele copilului și ale părinților săi.
Pe scurt, nu există reguli sau momente specifice care ar trebui să ghideze acest pas. Dar există câteva linii directoare care ar ajuta să decideți când este momentul ideal. Pentru aceasta, este important să ținem cont de următoarele aspecte:
- În jurul vârstei de opt luni, bebelușii încep să se perceapă ca fiind diferențiați de mama lor, cu care erau percepuți anterior ca un întreg. Acest lucru îi face să experimenteze niveluri ridicate de anxietate de separare în această etapă.
Din acest motiv este important să se evite ca mutarea lor în propria cameră să coincidă cu acest moment evolutiv, deoarece va fi mai dificil și mai dureros. De asemenea, este o idee bună să eviți suprapunerea cu alte schimbări din viața sa, cum ar fi sosirea unui frate mai mic sau începerea grădiniței.
- Dacă bebelușul tău încă se trezește noaptea pentru mese, a fi într-o cameră diferită poate complica lucrurile. Poate fi de preferat să așteptați până când copilul doarme toată noaptea.
- Ascultă-ți copilul. Unii copii sunt mai independenți și vor prefera să doarmă singuri; se vor simți enervați când împart spațiul cu părinții lor.
Alții vor fi mai pretențioși și vor avea nevoie de prezența și contactul tău fizic pentru a rămâne calmi. Comportamentele copilului dumneavoastră vă vor ghida când este gata să facă tranziția.
Odată ce ați decis să implementați schimbarea, este important să aveți încredere în decizie și să formați un front comun cu partenerul dvs. Poate că primele zile vor fi dificile și va trebui să vă dați putere reciproc.
Dacă copilul este mai mare faceți din mutarea lui în altă cameră un eveniment plăcut: implică-l în decorarea noii sale camere sau încearcă să asociezi acel spațiu cu jocuri, râsete și experiențe plăcute.
În primele zile, stai lângă el până adoarme și răspunde-i ori de câte ori te cheamă. Odată ce vede că ești disponibil pentru el, se va calma și vei putea dormi liniștit.
Trage un pui de somn în camera lui: Pentru ca ei să se obișnuiască, trageți un pui de somn împreună în noua sa cameră. Indicat ar fi să petreci o bună parte din timp în camera lui, pentru ca cel mic să te perceapă ca parte a ei. Asigurați-vă că camera este clară și sigură, fără obiecte mici și fără margini sau cu margini periculoase.
Rutina de culcare începe în noul său dormitor: Există elemente care ar trebui să contribuie la alimentarea atmosferei de vis. Unele jucării, un cearșaf, un anumit tip de lumină, haine pentru culcare, o poveste, printre alte elemente, alcătuiesc decorul care îi va permite copilului să realizeze că a sosit ora de culcare.
Oferă-i siguranță: Copilul va sta în camera lui și va merge la culcare dacă este pe deplin familiarizat cu aceasta, dacă se simte în siguranță, dacă simte că este a lui. Așezați-l în pătuțul său când mușchii lui sunt relaxați și mâinile deschise. Nu-l părăsi imediat ce acesta a închis ochii. În cazul în care acesta se trezește și va plânge, tu să fii pregătită să fii acolo pentru a-l consola și a-i da siguranța că nu ești prea departe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...