Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Mulți părinți se întreabă când pot lăsa copilul să stea pe locul din față al mașinii și ce reguli există în acest sens în Codul Rutier din România.
Sursa foto: freepik.com@freepik
În România, Codul Rutier este destul de clar în ceea ce privește siguranța copiilor în mașină.
Potrivit legislației, copiii cu vârsta de până la 12 ani și cu o înălțime mai mică de 1,35 metri trebuie să călătorească pe locurile din spate ale mașinii, într-un sistem de retenție adecvat vârstei și înălțimii lor (scaune auto, bănci speciale etc.).
Sursa foto: freepik.com@dmytro_sidelnikov
Siguranța copiilor este pe primul loc, iar locurile din față sunt mult mai periculoase din cauza riscurilor pe care le implică airbagurile și impactul în caz de accident.
Deși airbagurile sunt o invenție care salvează vieți pentru adulți, ele pot cauza leziuni grave copiilor mai mici.
De aceea, este important ca aceștia să fie așezați pe locurile din spate, unde riscurile sunt mult mai mici.
Totodată, scaunele auto sunt esențiale pentru a asigura o protecție corespunzătoare, deoarece acestea sunt concepute pentru a proteja copiii în caz de accident, iar utilizarea lor corectă poate face diferența dintre viață și moarte.
De exemplu, până la vârsta de 4 ani, copiii trebuie să călătorească într-un scaun auto omologat, iar pentru cei care nu ajung la înălțimea de 1,35 metri, scaunele de siguranță pot fi și mai specifice, în funcție de greutatea și vârsta lor.
Sursa foto: freepik.com@artfolio
După vârsta de 12 ani sau atunci când înălțimea copilului depășește 1,35 metri, acesta poate călători pe locul din față, însă trebuie să fie totuși protejat corespunzător.
În acest caz, copilul trebuie să poarte centura de siguranță, iar scaunul auto, dacă este necesar, trebuie să fie reglat corect pentru a-i oferi o protecție maximă.
Totuși, este recomandat ca, până când ajung să îndeplinească aceste criterii, copiii să călătorească tot pe locurile din spate pentru a fi cât mai în siguranță.
Ordonanța de urgență nr. 195/2002, articolul 97, reglementează aceste norme. Potrivit acesteia, copiii pot sta pe locul din față abia la vârsta de 12 ani, dar doar dacă au o înălțime de peste 1,50 metri și sunt asigurați cu centura de siguranță, care trebuie să fie ajustată în funcție de greutatea lor, fără a trece peste gât sau gură.
Pentru copiii cu vârste între 3 și 12 ani, este obligatoriu să călătorească pe locurile din spate ale mașinii.
Este interzis ca un copil sub 12 ani să fie așezat pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult, deși unii șoferi nu respectă această regulă.
De asemenea, copiii care depășesc 1,35 m înălțime trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță, corect ajustată la dimensiunile lor. Totuși, această regulă este adesea ignorată de unii conducători auto.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Nerespectarea reglementărilor de siguranță poate duce nu doar la amenzi pentru părinți, dar mai ales la riscuri semnificative pentru copil.
În caz de accident, un copil care nu este corect asigurat sau care stă pe locul din față, unde există un airbag activ, poate suferi leziuni grave.
Acestea nu sunt doar teoretice, ci au fost deja demonstrate în diverse studii și statistici de accidente rutiere.
Nici amenzile pentru încălcarea acestor reglemetări nu sunt ne neglijat.
În cazul în care copilul nu este așezat corect pe locul său, părintele sau șoferul poate primi o amendă considerabilă, care poate ajunge la câteva sute de lei.
Siguranța copiilor trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, iar respectarea legilor de circulație este importantă pentru a preveni accidentele.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.