Care este vârsta ideală la care ar trebui să începem să educăm copiii cu privire la regulile de circulație. Titi Aur: „Nu există altă opțiune” / VIDEO
Data publicării:
Când devii părinte, îți dai seama rapid că unele obiceiuri trebuie introduse din start, fără loc de compromis. Un exemplu clar: regulile de circulație și siguranță pe stradă.

Aceasta a fost tema dezvoltată de Florin Radvan împreună cu invitatul său Titi Aur, instructor de conducere defensivă, în cadrul emisiunii „DC Conducem”.

Nu contează cât de mic e copilul, de la primele zile, trebuie să învețe că acolo e locul lui, că nu există altă variantă. Dacă nu îl obișnuiești, nu doar că va deveni mofturos, dar nici siguranța lui nu va mai fi pe primul loc.

Titi Aur: „Părintele trebuie să fie și un pic pedagog”

Sursa foto: freepik.com@volodymyr-t

Așa funcționează lucrurile în viața de zi cu zi, și nu doar în mașină. De la mersul pe trotuar până la trecerea de pietoni, orice detaliu contează.

Chiar dacă uneori simți că te repeți ca un profesor plictisitor, esențial e ca, pas cu pas, să-l ajuți să înțeleagă instinctiv ce trebuie făcut. E o muncă de răbdare, dar și de pedagogie, care se întinde mult dincolo de simple reguli.

„De la începutul începutului. Adică de când îl aducem la maternitate. Îl punem obligatoriu în scăunel. Un copil pe care nu-l pui mereu în acel scăunel ca deveni mofturos, va refuza să stea în scăunel, și părinții au acea justificare: păi nu pot ca al meu nu stă.

Dacă îl ții de la început așa, nu există altă variantă. Asta o facem din două motive: nu pentru ca tine el minte de atunci, ci pentru ca să fie un siguranța maximă.

Bineînțeles cu scăunelul adaptat de fiecare dată pentru dimensiunea copilului, pentru vârsta lui etc. dar de fiecare dată îl punem în scăunel.

Când îl punem în mașină de fiecare dată în scaun și cu centura. Nu există altă opțiune. Când mergem pe stradă, de fiecare dată îl ducem doar prin zona regulamentară, pe trotuar, pe trecere cu explicațiile de rigoare, chiar cu riscul de a deveni plictisitori, până simțit ca face instinctiv.

Părintele trebuie să fie și un pic pedagog. La modul general”, a explicat Titi Aur.

Reguli la trecerea de pietoni: „Uită-te in ochii lui nenea de la volan”

„Patru lucruri obligatorii: 1. Doar pe trecerea de pietoni, dacă nu există trecere, pe la colțul străzii obligatoriu, doar când e semafor verde, dacă e semaforizat. 

Să te uiți ca nenea ăla cu mașina și motocicleta din stânga, dreapta, opresc inclusiv bicicliștii, deci înainte de a pune piciorul jos îl înveți pe copil ca te uiți și ești sigur ca a oprit toată lumea, învățăm copilul de foarte mic ca trebuie sa se intersecteze privirea ta cu cea a șoferului.

Uită-te in ochii lui nenea de la volan”, a mai spus Titi Aur.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepik

Cum sunt crescuți copiii români? Psiholog Yolanda Crețescu: Verbele iubirii sunt patru, noi îi creștem doar cu două: a avea și a putea

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ

pixel