Ce e acel ceva unic pe care numai un tată îl poate oferi copilului? Daniela Gavankar: „Dacă ar fi să învățăm un singur lucru, ACESTA ar fi!” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a vorbit cu Daniela Gavankar, profesor universitar și psiholog, despre un subiect adesea dezbătut dar insuficient înțeles: contribuția unică a tatălui în educația unui copil.

„Ce e acel ceva unic pe care numai un tată îl poate oferi copilului? Dacă ar fi să învățăm un singur lucru de la tată, care ar fi acela?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Daniela Gavankar a subliniat importanța relației copilului cu autoritatea și curajul în fața provocărilor vieții.

„Cred că cred că cel mai important din lucrurile pe care le învață un copil de la tatăl lui este relația cu autoritatea. Pentru că un copil care are o relație bună cu tatăl lui va respecta autoritatea și nu-i va fi frică de ea. Copilul care are o relație bună cu tatăl lui rămâne în respect față de oameni, dar are voce, are curaj în fața unui profesor, în fața unui șef, în fața vieții, în fața afacerilor”, a explicat experta la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

De asemenea, Daniela Gavankar a discutat despre rolul vital al tatălui în conturarea percepției copilului asupra relațiilor de cuplu și a contribuției în viața de familie. Tatăl modelează, prin exemplul său, ceea ce înseamnă să fii bărbat implicat și egal într-o relație.

„Ce mai poate preda doar un bărbat copiilor? Este relația dintre un bărbat și o femeie. Modul în care el contribuie la educația copiilor, la treburile din casă, îi va preda viitorul lui copil care este rolul bărbatului. Pentru că tu ca mamă, poți să-i spui e treaba ta de băiat, dar dacă soțul tău nu face, atunci, copilul... una vede și alta trăiește”, mai spune experta.

Citește și Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Psiholog Daniela Gavankar: „Rolul bărbatului nu-l poate preda decât un bărbat. Și relația cu autoritatea și banii”

SURSA FOTO: freepik.com @dashu83

Psihologul Daniela Gavankar a adus în atenție aspecte esențiale care sunt adesea trecute cu vederea: „Rolul bărbatului nu-l poate preda decât un bărbat. Și relația cu autoritatea și banii”.

Experta a mai precizat că acest lucru nu înseamnă că mamele nu pot oferi astfel de învățături, ci că este esențial ca și tatăl să își aducă propria contribuție la formarea copiilor. 

„Tot îmi vine să facă această precizare: nu pentru că mamele nu pot să aducă asta în viața copiilor, ci pentru că este foarte important ca tatăl să vină și el cu contribuția lui”, mai spune Daniela Gavankar.

Vezi și Ce construiește în copil prezența tatălui? Daniela Gavankar: „Lucruri valoroase vin dintr-o implicare bună a bărbatului în viața familiei” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Nu împing un copil către un tată alcoolic și care îl bate”

SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos

Cu toate acestea, Daniela Gavankar a adus în discuție și situațiile dificile, când prezența tatălui ar putea fi chiar dăunătoare.

„Vreau să aduc în discuție și asta. Sunt foarte multe mame care spun: tatăl copilului este nepotrivit, neadecvat, vorbește urât, înjură, e agresiv și copilul meu n-are nevoie de un asemenea tată.

Din păcate, există cazuri din astea! Eu nu m-am referit la ele! Nu împing un copil către un tată alcoolic și care îl bate. Eu nu vorbesc despre asemenea situații de viață, acolo trebuie să protejăm copilul și, de multe ori, îl protejăm chiar de părintele lui, a adăugat psihologul.

Dincolo de aceste cazuri extreme, Daniela Gavankar a dorit să atragă atenția asupra nevoii de a vorbi mai deschis și mai pozitiv despre rolul tatălui în familiile echilibrate. În aceste cămine, unde se respectă liniștea și valorile, implicarea tatălui este un pilon esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului, oferind modele de comportament, încredere și respect față de ceilalți.

„Eu vorbesc de casele de oameni civilizați unde nu ne batem, nu ne spunem lucruri urâte și totuși nu se vorbește atât de mult despre importanța tatălui în viața copilului”, a concluzionat experta. 

Citește și „Ne confruntăm cu un număr incredibil de copii extrem de liberi!” Daniela Gavankar atrage atenția: „Respectul și regulile se învață de la un tată implicat!”

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel