Ce înseamnă când un copil își aliniază jucăriile
Data publicării:
Comportamentul copiilor în timpul jocului poate spune multe despre ei, cum ar fi când vorbesc singuri în timp ce se joacă, un obicei frecvent în etapa preșcolară.

Un alt comportament care ne atrage atenția ca adulți este atunci când copiii își aliniază jucăriile sau obiectele cu care se distrează în acel moment.

Deși mulți copii trec printr-o perioadă în care fac acest lucru în timpul jocului, în majoritatea cazurilor este un comportament complet normal, însă în anumite condiții ar putea indica ceva mai mult.

Este o parte normală a dezvoltării infantile

Sursa foto: freepik.com@freepik

Citește și Pentru a fi un model de urmat pentru copilul tău, este NECESAR să renunți la aceste comportamente

Nu este nevoie să ne alarmăm: așa cum am menționat, pentru majoritatea copiilor, alinierea jucăriilor este parte dintr-o etapă normală a dezvoltării lor. De fapt, este o formă de învățare în primii ani de viață.

Psihologul american Jerome Bruner a explicat că alinierea obiectelor în timpul jocului este o capacitate pe care o au copiii, fiind una dintre contribuțiile sale importante la psihologia cognitivă și la teoriile învățării în psihologia educațională.

Acest tip de joc, care apare în jurul vârstei de doi și trei ani, are un motiv simplu: ajută copiii să identifice și să discrimineze obiectele.

Să ne amintim că multe dintre lecțiile pe care le învață copiii mici sunt prin intermediul jocului, acesta fiind principala lor modalitate de a experimenta și de a obține noi cunoștințe.

Atunci când copiii își aliniază jucăriile, ei experimentează, încercând să clasifice și să ordoneze jucăriile „în felul lor”, în funcție de criteriile proprii (după dimensiune, culoare, preferințe personale etc.).

De asemenea, ar putea crea povești care, în logica lor, explică de ce au ales să le alinieze într-un fel sau altul, dezvoltând astfel jocul simbolic.

Alinierea jucăriilor poate fi un simptom specific autismului?

Sursa foto: freepik.com@pixel-shot.com

Citește și Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

O credință frecventă legată de acest comportament este că ar putea fi un simptom de autism sau de Tulburare de Spectru Autist (TSA).

Conform DSM-5 (Manualul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale), alinierea jucăriilor se încadrează în unul dintre simptomele recunoscute ale autismului: tiparele restrictive și repetitive de comportament, interese sau activități.

Astfel, un copil cu autism poate utiliza obiectele în mod repetitiv, cum ar fi în cazul aliniării jucăriilor.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Cu toate acestea, nu trebuie să spunem sau să presupunem că un copil are autism doar pentru că își aliniează obiectele; trebuie să apară și alte simptome specifice autismului, cum ar fi deficiențele persistente în comunicarea socială și interacțiunea socială în diverse contexte.

Pe de altă parte, spre deosebire de cazul în care alinierea este parte dintr-o etapă de dezvoltare, copiii cu autism nu au de obicei un joc simbolic atunci când își aliniază jucăriile, ci mai degrabă un joc repetitiv și rigid: nu sunt capabili să joace și alte jocuri și se obsesionează cu un anumit tip de joc.

În aceste cazuri, este mai bine să fim atenți și să cerem o programare la un specialist pentru o evaluare adecvată.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel