Ce le tulbură cu adevărat liniștea adolescenților – și nu, nu e TikTok-ul!
Data publicării:
Când vine vorba despre sănătatea mintală a adolescenților, de cele mai multe ori arătăm cu degetul spre telefonul mobil sau rețelele sociale.

Le considerăm cauza tuturor anxietăților, izolării și schimbărilor de dispoziție. Și da, uneori chiar pot contribui. Dar realitatea e mai complexă.

Un studiu recent apărut în Journal of Adolescent Health aduce o perspectivă surprinzătoare: nu timpul petrecut pe rețelele sociale este factorul decisiv pentru sănătatea mintală a adolescenților, ci mai degrabă calitatea relațiilor de prietenie pe care aceștia le au.

Citește și „Când ne ascultă copiii? Când nu ne ascultă?” Oana Moraru explică „lungimile de undă” ale fiecărei vârste

Cu alte cuvinte, în loc să ne concentrăm exclusiv pe cât stau copiii pe telefon, ar fi mult mai util să ne uităm la modul în care interacționează cu cei din jur și cât de solide sunt legăturile lor sociale.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Într-un studiu realizat pe un eșantion de 963 de adolescenți americani, cu vârste între 13 și 18 ani, cercetătorii au analizat legătura dintre utilizarea rețelelor sociale, calitatea prieteniilor și starea de sănătate mintală.

Vezi și Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Concluziile au fost clare: adolescenții care aveau relații de prietenie stabile și apropiate se bucurau de o sănătate mintală mai bună, indiferent de cât timp petreceau online.

 

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@syda_productions

Courtney K. Blackwell, doctor în științe și coordonatoarea studiului din cadrul Facultății de Medicină Feinberg – Universitatea Northwestern, a subliniat: „Prietenii apropiați au un impact mult mai mare asupra sănătății mintale a adolescenților decât rețelele sociale.”

Acest lucru ne arată că sprijinirea relațiilor reale, autentice și de calitate între adolescenți poate avea un efect pozitiv mai profund decât simpla reducere a timpului petrecut pe telefon sau tabletă.

Cercetarea a analizat și influența rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților. Deși sunt adesea acuzate că duc la probleme precum anxietatea sau depresia, concluziile studiului arată că impactul rețelelor sociale este mai redus decât se presupune – mai ales atunci când este comparat cu influența relațiilor de prietenie.

Tinerii care aveau relații slabe cu prietenii și foloseau rețelele sociale în mod similar cu ceilalți au raportat un nivel mai scăzut de bunăstare emoțională. Asta înseamnă că, mai degrabă decât timpul petrecut online, contează contextul social în care adolescenții trăiesc și calitatea legăturilor lor cu ceilalți.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@vsyda_productions

Mai degrabă decât să considerăm rețelele sociale o cauză directă a problemelor emoționale, ar trebui să ne concentrăm pe cum se pot transforma în instrumente de conectare autentică și sprijin între tineri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

De ce este bine să încurajăm greșelile copiilor?

Într-o lume care pune adesea accentul pe perfecțiune,...

7 obiceiuri matinale care au beneficii dovedite pentru copii

Diminețile pot fi adesea o perioadă de agitație pentru...



Cele mai noi articole

7 obiceiuri matinale care au beneficii dovedite pentru copii

Diminețile pot fi adesea o perioadă de agitație pentru...


Top citite

Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor

Lucruri pe care copiii adulți le resimt în tăcere față de părinții lor, dar rareori le spun cu voce tare

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

„80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO

pixel