Ce ne învață Urania Cremene despre greșelile celor mici. „Un copil speriat nu învață mai repede. Unul rușinat nu devine mai manierat”
Data publicării:
Toți copiii fac boacăne. Uneori scapă lucruri, lovesc, mint, țipă sau desenează pe pereți. Iar tu, ca părinte, simți că explodezi. E normal.

Dar în acele momente, copilul tău are nevoie cel mai mult de tine. Nu de țipete, nu de pedeapsă, ci de înțelegere.

Așa cum spune Urania Cremene, „Un copil speriat nu învață mai repede. Un copil rușinat nu devine mai manierat. Un copil umilit nu devine mai puternic.”

 

SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Copiii învață cel mai bine atunci când se simt iubiți. Când greșesc și totuși sunt ghidați cu blândețe. Așa învață ce e bine și ce nu, dar și că greșelile nu le iau iubirea ta.

Citește și Cum se dezvoltă loialitatea la copii și ce rol au părinții în acest proces

Iubirea nu e o recompensă. E un sprijin. E siguranța care îi ajută să devină adulți puternici, empatici și încrezători.

Când un copil greșește, el nu are nevoie de un judecător. Are nevoie de un ghid. Un adult care să-i arate că greșeala nu îl face „rău” și că iubirea nu dispare doar pentru că a stricat ceva sau a avut o reacție nepotrivită.

Urania Cremene: „Un copil umilit nu devine mai puternic”

SURSA FOTO: Freepik.com@standret

Copiii învață prin conexiune, nu prin frică. Știm cu toții cât de greu e să respiri adânc când ai avut o zi lungă, când totul pare că scapă de sub control. Dar tocmai atunci este momentul în care copilul tău are cea mai mare nevoie de tine. Nu de un adult perfect, ci de unul prezent. 

Citește și Ozana Barabancea, despre valorile care le lipsesc tinerilor: „Nu mai avem respect pentru părinți”

„Când copilul tău face o boacănă și simți că explodezi....respiră adânc și amintește-ți: un copil speriat nu învață mai repede. Un copil rușinat nu crește mai manierat.

Un copil umilit nu devine mai puternic. Dar un copil care se simte iubit și ghidat cu răbdare chiar și atunci când greșește, poate deveni un adult care știe să se ridice după ce cade. Pentru că iubirea nu se dă, iubirea nu se ia, iubirea este pur și simplu”, a spus specialista în parenting Urania Cremene.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

O fostă profesoară rupe tăcerea pe TikTok: Lucrurile incomode pe care părinții elevilor de gimnaziu trebuie să le audă, chiar dacă nu vor

Nu-și mai sună părinții, nu mai vin acasă: Ce îi determină pe copii să rupă legătura cu mama și cu tata după ce devin adulți? Experții explică motivele

Reproșuri, acuzații și cereri de neînțeles: Profesorii spun cele mai halucinante mesaje primite de la părinți. Și totuși, mesajul lor rămâne unul clar: „Suntem aici pentru binele copilului!”

Cel mai periculos lucru pe care părinții îl învață pe copilul lor. Psiholog: „Obsesia asta creează o generație de adulți care ajung să creadă că e ceva în neregulă cu ei”

pixel