Ce să discutați cu copilul când vine de la școală? Prof. Mugurel Ștefan: „Niște lucruri au dispărut din cotidian. AȘA scăpăm de celebrele meditații!” / VIDEO
Data publicării:
Profesorul Mugurel Ștefan de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București a pus punctul pe i într-o declarație recentă de la DC Edu, abordând o problemă esențială și totodată complexă: implicarea părinților în educația copiilor lor. 

Îngrijorarea sa pornește de la o observație cotidiană ce reflectă o realitate îngrijorătoare - distanțarea emoțională și comunicativă dintre părinți și copii, în special în contextul școlar.

„Aș vrea să spun niște lucruri care au dispărut din cotidian. Am auzit nenumărați părinți care spun: `copilul meu nu se descurcă`, `copilul meu nu înțelege`, `copilului meu nu-i place la școală` și așa mai departe, văicăreli generale”, susține profesorul Mugurel Ștefan. 

Citește și Prof. Ștefan, despre „problema majoră” din sistemul educațional: „Ne tot mințim!” Consecințele sunt grave, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori / VIDEO

Dialogul cotidian: O imagine a nepăsării

Profesorul Mugurel Ștefan exemplifică printr-un dialog simplu, dar elocvent, între un copil care se întoarce de la școală și părintele său:

„Cunoașteți cam cum arată o discuție normală între un copil când vine de la școală și un părinte de-al nostru contemporan acum? 

- Bună, mamă!

- Bună ziua!

- Ce-ai făcut, mamă, la școală azi?

- Bine!

Și gata! Mama își ia telefonul și se duce la dumneaei, copilul își ia telefonul și se duce și se joacă sau se uită pe TikTok. O familie fericită! Perfect”, a arătat prof. Mugurel Ștefan.

Vezi și Subiectele de Bacalaureat, oglinda unei educații în declin? Prof. Ștefan: „Banale și nerelevante!” / Prof. Șontea: „Se pierd patru ani cam degeaba!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @alexander_safonov

O abordare proactivă

Pentru a schimba acest scenariu, profesorul sugerează un model de dialog mult mai implicat:

„Cum ar trebuie să arate ca să scăpăm și de celebrele discuții cu meditații, că profesorii, că nenorocire... Ia să vedem o altfel de discuție! Vine copilul de la școală:

- Bună, mamă, ce-ai făcut azi la școală?

- Bine!

- Bravo, mamă! Ce ore ai avut azi? 

Deja de aici, jumătate dintre copiii noștri, semnez pe ce vreți, habar nu au ce ore au avut în ziua respectivă la școală! Și deja de aici părintele ar trebuie să ia atitudine!

-Cum, mă, tu nu știi ce ai făcut azi, o zi întreagă, la școala aia?”

Citește și Prof. Ovidiu-Mihai Șontea: „Evaluarea Națională s-a transformat în admitere!” Cum ar trebui să fie? Prof. Mugurel Ștefan: „Să vedem ce știe copilul când a terminat opt clase!” / VIDEO

Responsabilitatea părinților și rolul profesorilor

Profesorul Mugurel Ștefan nu ezită să împingă părinții spre o atitudine mai activă. În cazul în care un profesor lipsește, el îndeamnă părinții să ia legătura cu directorul școlii pentru a se asigura că situația nu se repetă. În opinia sa, problema nu este doar a profesorilor sau a sistemului educațional, ci și a părinților care nu își asumă responsabilitatea de a se implica activ în educația copiilor lor.

„Se poate întâmpla, ca să nu zică cineva că îmi apăr colegii și dau vina pe copii și părinți, că nu a fost profesorul de mate la oră. Tu ca părinte ce faci atunci? Suni la director!

- Domnule director, la clasa cutare eu am aflat că n-a venit profesorul azi. 

Îi taie directorul lui ăla o oră și a doua oară nu mai lipsește. Ce e așa de complicat?

Sau, mai probabil, copilul doarme la școală. Nu doarme, stă pe telefon, garantat! 

Presupunând că trece copilul și de acest test groaznic `ce ore ai avut?`, urmează o nouă întrebare:

- Ce ore ai avut?

- Istorie, geografie, matematică etc.

- La ce lecție ești, mamă, la istorie? De curiozitate! Zi-mi și mie!

Exact așa se vor uita, urât. 

Păi, atunci, de ce mai dai bani pe medidații dacă copilul ăla s-a dus până la școală și s-a întors de acolo fix la fel, doar jucându-se pe telefon? Nu e clar că undeva e o problemă care trebuie rezolvată?” 

„Problema e mai complexă. Nici familia nu se mai implică”, a concluzionat prof. univ. dr. Sorin Ivan, gazda emisiunii DC Edu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel