„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Un subiect pe cât de interesant, pe atât de misterios, cel al viselor. Întotdeauna, în fiecare epocă și cultură, am încercat să dăm sens reprezentărilor fascinante ale nopții.
În antichitate visele erau folosite într-un sens profetic. În textele sacre se povestește despre personaje care au găsit în vise soluția marilor probleme cotidiene, precum Iosif din Nazaret care a visat să părăsească țara și a reușit să scape de Irod.
Psihanaliza și, mai recent, neuroștiința s-au ocupat de importanța viselor pentru viața psihică.
Când visăm, în faza REM a somnului, creierul folosește stimulii acumulați în timpul stării de veghe pentru a crea scene de vis. Acestea ajută subiectul să proceseze situații dificile și elimină ceea ce este de prisos și care otrăvește buna funcționare a creierului.
Din punct de vedere psihologic, visul este o fereastră către lumea noastră interioară. Intrăm în contact cu instinctele, dorințele, temerile. Visele sunt mai presus de toate o compensare pentru atitudinile unilaterale pe care le adoptăm în viața de zi cu zi.
O persoană bună, calmă, care se reține de la ieșiri violente, va visa adesea tigri, va visa personaje rele cu ajutorul cărora își va exprima toată agresivitatea și răutatea pe care nu și le permite în timpul zilei.
Același lucru este valabil și pentru copii: visele pot fi o repetare a scenelor cotidiene (cearta cu un prieten, ceva ce s-a întâmplat în sala de clasă, cu profesorul), sau pur și simplu încercarea de a drena un exces de tensiune acumulat în timpul zilei.
Tipurile de vis ale copiilor se schimbă în funcție de vârstă. În primii 3 ani de viață apar visele de satisfacere a dorințelor corporale și de tulburări cu senzații puternice pe care copilul nu le putea procesa în timpul zilei.
De la vârsta de 4 ani încep visele de aventură acolo unde binele și răul, viața și moartea se confruntă. Aceasta este o perioadă foarte interesantă în viața de vis a copilului, deoarece aspectele ambivalente ale personalității sale reies în vise.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Sunt personajele sălbatice și malefice care îi permit să-și exprime tendințele agresive, sentimentele de vinovăție și fricile în formă simbolică. Acesta este cazul lupului rău și vrăjitoarei malefice care acționează ca alter ego-uri pentru personalitatea blândă a unor copii.
În perioada de la 7 ani până la preadolescență domină scenele cotidiene, în care copilul încearcă să elaboreze experiențele relaționale care caracterizează relația cu școala, familia și prietenii.
Odată cu adolescența, expresiile corpului, ale sexualității în curs de dezvoltare și ale cuceririi identității cuiva devin protagoniști în teatrul de vis.
Dar coșmarurile? Fără teamă, întrucât „visul rău” – care îl sperie atât de mult pe copil – are o funcție pozitivă pentru creștere. Este de fapt expresia simbolică a tuturor emoțiilor care tulbură copilul, dar în același timp este o purificare de ele.
Cum se manifestă coșmarurile la copii?
Vocalizările, mișcările și simptomele autonome, cum ar fi respirația rapidă, transpirația sau pupilele dilatate sunt mai puțin frecvente pentru copiii care au vise urâte. Mulți copii se simt neajutorați sau anxioși la trezire, iar acest lucru poate determina accelerarea dramatică a ritmului cardiac. De-a lungul timpului, copiii care experimentează frecvent coșmaruri pot dezvolta simptome de insomnie legate de sentimente de teamă legate de adormire și apariția viselor urâte.
Este important ca părinții să răspundă la sentimentul de frică al copilului cu o atitudine primitoare și îmbrățișări care îl vor ajuta să adoarmă din nou.
Trebuie să evităm să ne speriem atunci când ne confruntăm cu agitația copilului, astfel încât să transmitem securitate și să-l ajutăm să găsească o modalitate de a-și exprima temerile și tulburările.
Unul dintre cele mai utile lucruri de făcut a doua zi după un vis urât este să iei o foaie de hârtie, să o împarți în două și să desenezi, împreună cu el, visul urât în prima parte și un alt final pozitiv în a doua, în pe care intră în joc personaje noi.
Acest lucru îi permite copilului să dezvolte în sine o soluție la problema pe care visul încerca să o rezolve prin implementarea de noi aspecte și potențiale ascunse care se pot exprima ulterior în viața de zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Depresia nu este doar o problemă a adulților – aceasta...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...
Peste jumătate, adică 56%...